Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

PERISTERIACLUB

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

0Περιστέρια άσοι στα μαθηματικά

Ασοι στα μαθηματικά είναι τα περιστέρια, σύμφωνα με μία έρευνα επιστημόνων στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, οι μαθηματικές τους ικανότητες συναγωνίζονται αυτές των πιθήκων ρέζους, που ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο για τις επιδόσεις τους στα νούμερα.
Η έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Οταγκο καταδεικνύει την ικανότητα των περιστεριών να ξεχωρίζουν νούμερα, να βάζουν αριθμούς στη σωστή σειρά και να μαθαίνουν αφηρημένες μαθηματικές έννοιες.

Ο Ντέιμιαν Σκαρφ, ερευνητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου μαζί με τους συναδέλφους του Χαρλίν Χέιν και Μάικλ Κολόμπο, δίδαξαν τα περιστέρια να βάζουν στη σειρά τα νούμερα 1, 2, 3.
Για να το πετύχουν, παρουσίασαν στα περιστέρια τρεις εικόνες που περιείχαν ένα, δύο ή τρία αντικείμενα. Οι εικόνες εμφανίζονταν ταυτόχρονα σε μία οθόνη αφής και τα περιστέρια έπρεπε να ακουμπήσουν τη σωστή εικόνα με το ράμφος τους. Οταν τα κατάφερναν, η ανταμοιβή τους ήταν μια λιχουδιά.
Οι εικόνες είχαν κάθε φορά διαφορετικά χρώματα και σχέδια, ώστε να μην συσχετίζουν τα νούμερα με συγκεκριμένα μοτίβα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δυσκόλεψαν το τεστ για να ελέγξουν αν τα περιστέρια είχαν μάθει και αφηρημένες έννοιες. Παρουσίασαν λοιπόν στα πουλιά ζεύγη εικόνων που εμφάνιζαν από ένα έως εννέα αντικείμενα. Τα περιστέρια έπρεπε να βάλουν τις εικόνες στη σωστή σειρά με το μικρότερο νούμερο πρώτο.
«Το εντυπωσιακό ήταν ότι τα περιστέρια απάντησαν σωστά στο τεστ», λέει ο Σκαρφ. «Και μάλιστα, οι επιδόσεις τους δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα από δύο πιθήκους ρέζους, που είχαν εκπαιδευτεί γι' αυτόν τον σκοπό».
Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται στο «Science».