Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

PERISTERIACLUB

Ουγγαρία: περιστέρια σε ειδική αποστολή αποκάλυψαν τα μυστικά του σμήνους

Περιστέρι
Τα πουλιά πετούν… δημοκρατικά
Με το σακίδιο στην πλάτη. Ενα GΡS 16 γραμμαρίων έδωσε απαντήσεις για τη συμπεριφορά των περιστεριών… εν ώρα πτήσης
Πώς ένα σμήνος πουλιών πετάει τόσο συντονισμένα στον ουρανό χωρίς να χρειάζεται αρχηγό για να δίνει οδηγίες; Πώς αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά και πώς χωρίζεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στα δύο προσφέροντας μια τόσο υψηλή επίδειξη ακροβατικών ικανοτήτων; Την απάντηση έδωσε μια ομάδα ούγγρων ερευνητών.
O τρόπος που τα σμήνη των πουλιών συμπεριφέρονται σαν ένα ενιαίο σώμα που αλλάζει σε απειροελάχιστο χρόνο το σχήμα του και τον όγκο του είναι ένα μυστήριο που γοητεύει όχι μόνο τους ορνιθολόγους αλλά και τους φυσικούς. Κάπως έτσι, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης αποφάσισε να εξερευνήσει τη δυναμική ενός σμήνους περιστεριών εν ώρα πτήσης, τοποθετώντας στην πλάτη τους ένα μικρό σακίδιο με ένα GΡS 16 γραμμαρίων και καταγράφοντας τις αλλαγές στην πορεία τους πέντε φορές ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη των ούγγρων ερευνητών δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό «Νature». Ο γενικός κανόνας της συμπεριφοράς ενός σμήνους είναι ότι καθένα από τα πουλιά ακολουθεί τη συμπεριφορά του μπροστινού του. Αν και θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ένα τέτοιο «σύστημα πτήσης» έχει μια αυστηρά ιεραρχική δομή, η ερευνήτρια Ντόρα Μπίρο εξηγεί ότι η ιεραρχία στα σμήνη είναι ελαστική και ότι ο ρόλος κάθε πουλιού αλλάζει συνεχώς. «Αυτό το σύστημα εναλλαγής “αρχηγών” και “υποτελών”, όπου ακόμη και αυτοί που βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σεβαστές οι επιλογές τους, αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στη λήψη των αποφάσεων», επισημαίνει.
Εναλλαγή ιεραρχίας
σμήνος πουλιών
Η εναλλαγή στην ιεραρχία γίνεται πολύ γρήγορα και- ασφαλώς- με φυσικό τρόπο. Οταν το σμήνος αλλάζει κατεύθυνση, το πουλί που βρισκόταν τελευταίο βρίσκεται πρώτο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο «δημοκρατικό» σύστημα ιεραρχίας εφαρμόζουν μεγαλύτερες ομάδες ζώων, όπως σε κοπάδια ψαριών και στις αγέλες των άγριων βούβαλων. Η ίδια θεωρία θα μπορούσε να εξηγήσει, επίσης, πώς μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται (οι ένορκοι ενός δικαστηρίου για παράδειγμα) καταλήγουν στην ίδια απόφαση. Το ερώτημα που απομένει να απαντήσουν οι ερευνητές είναι γιατί οι αποφάσεις κάποιων πουλιών από το σμήνος φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλα πουλιά που αν και έχουν επιρροή φαίνεται να βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία. «Δεν ξέρουμε εάν κάποια πουλιά έχουν μεγαλύτερη ύφεση στην ηγεσία ή απλώς είναι καλύτεροι πλοηγοί κι έχουν περισσότερες γνώσεις στην πλοήγηση. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμη απάντηση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μπίρο.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

PERISTERIACL

Ζει στην Κομοτηνή με 300 σπάνια περιστέρια που έφερε απ’ όλο τον κόσμο

Ο ξεχωριστός ζωόφιλος μας ξεναγεί στο κτήμα του, όπου επικοινωνεί με τους φτερωτούς φίλους του, απολαμβάνοντας τον δικό του παράδεισο

Ο 55ΧΡΟΝΟΣ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΝ ΝΑ ΤΑ... ΦΑΕΙ 


Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός με τους ανθρώπους, αλλά με τα πουλιά έχει την δική του επικοινωνία ο Μαμούτ Νουρετίν που στο κτήμα του έχει 300 τουλάχιστον σπάνια περιστέρια που όμοιά τους σε τόσο μεγάλη ποικιλία δεν υπάρχουν αλλού στην βόρειο Ελλάδα. Οι περιστερώνες εκτείνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις όπου όλα είναι καθαρά και φροντισμένα, αφού τον απορροφούν πολλές ώρες από την καθημερινή δουλειά του.

Ο ίδιος διατηρεί κατάστημα ζώων συντροφιάς και ζωοτροφών στην οδό Εγνατίας στην Κομοτηνή, αλλά που τον χάνεις που τον βρίσκεις είναι εκεί. Τα περιστέρια τον αναγνωρίζουν, τον περιμένουν, κάθονται πάνω του, δεν ενοχλούνται από την παρουσία του ίσα - ίσα που περιμένουν να τα ρίξει τροφή με το που φθάνει κι αυτά τριγυρίζουν γύρω του για το καλωσόρισμα. Με την φωτογραφική μηχανή προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τις σπάνιες ράτσες πουλιών που έφερε απ’ όλο τον κόσμο.

Πουλιά - περιστέρια που στέκουν καμαρωτά με περίεργα πόδια, με φουσκωτούς πολύχρωμους λαιμούς, με σαγρέ φτερώματα, με εντυπωσιακές ουρές σαν παγώνια, δίχρωμα, τρίχρωμα, καφέ, μπεζ, ασπρόμαυρα, αλλά και κοτοπερίστερα μαζί με τις γνωστές ελληνικές ράτσες. Ζουν και μαζί και χώρια μεταξύ τους ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην συμβίωση και τις διαφορετικές νοοτροπίες, σε σπιτάκια που είναι ανθρωπίνων διαστάσεων μέσα στην φύση και σ΄ ένα περιβόλι με όλων των ειδών τα φρούτα και τα φυτά.

Το μεράκι χαρακτηρίζει τον κ. Νουρετίν που μας εξηγεί την συνύπαρξή του με τα περιστέρια μια σχέση που την αντιλαμβάνεσαι όταν την δεις. Εκεί υπάρχουν καλοθρεμμένα μπουφάρια, τα περιστέρια γκλόμπος, τα χανουμάκια, τα μισεράκια, τα παγωνάτα και όλα τα ντόπια περιστέρια.

Ο ίδιος δηλώνει «περιστεράς» από τότε που θυμάται τον εαυτό του μικρό παιδί και τώρα στα 55 χρόνια του κατάφερε να φέρει όλες τις ποικιλίες που ήθελε από την Ευρώπη και αλλού απολαμβάνοντας ευτυχισμένος τον μαγικό κόσμο των πουλιών. Φιλοδοξία του νάναι γερός να τα χαίρεται και να τα προωθεί και σε άλλους που επίσης τα αγαπούν. Είδαμε φωλιές με αβγά που κλωσσούσαν πανέμορφα περιστέρια, τελείως άγνωστα σε μας και φυσικά ένα χομπίστα που ταύτισε την αγάπη του γενικότερα με τα ζώα με το επάγγελμά του. UB