Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

PERISTERIACLUB ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ.                                                                                                                                           

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ ΠΤΗΝΩΝ

PERISTERIACLUB                                                                                                                                                        Η Σαλμονέλλα ανήκει σε μια ομάδα βακτηρίων, τα εντεροβακτηριοειδή, η οποία περιλαμβάνει τα πλέον παθογόνα gram αρνητικά βακτήρια, όπως η E. Coli, η Klebsiella, o Proteus και η Yersinia (που προκαλεί την πανούκλα). Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την μόλυνση είναι η παραγωγή ενδοτοξινών στον οργανισμό του πτηνού. 
Είναι μικροοργανισμοί με μορφολογία σε σχήμα ράβδου, διαστάσεων 0,6 Χ 2-3μm, που βρίσκονται συνήθως μεμονωνομένα. Είναι επίσης αερόβια και προαιρετικά αναερόβια, ασπορογόνα και χρωματίζονται με την gram χρώση, κόκκινα (αρνητικά).Αναπτύσσονται σε ειδικά θρεπτικά υλικά στα οποία δεν αναπτύσσονται οι εσερίχιες και τα άλλα εντεροβακτηρικά. Τέτοια υλικά είναι το άγαρ με δεσοξυχολικό (D C A), το Wilson - Blair,το S.S - άγαρ κ.α.
Η Σαλμονέλλωση των πτηνών είναι μια παλιά και αρκετά γνωστή ασθένεια.Συναντάται με πολλά ονόματα (pullorum disease), τύφος των πτηνών, παράτυφος, παράλυση των πτερύγων και των ποδιών, κ.τ.λ.) διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ενα σύνολο ασθενειών παρά για μια μόνο ασθένεια. Όλες οι μορφές αυτών των διαφορετικών νόσων προκαλούνται από βακτήρια του γένους Salmonella το οποίο συμπεριλαμβάνει, ανάλογα με τον τύπο, τρία είδη, αλλά πάνω από 2000 ορότυπους (οι μικροβιολόγοι δημιουργούν ορότυπους, ή ονόματα για τους μικροοργανισμούς εξετάζοντας τους συνδιασμούς των αντιγόνων επιφανείας των βακτηριακών κυττάρων).
Δυο απο τα είδη Σαλμονέλλας είναι ακίνητα (S.pullorum και S.gallinarum) και προσβάλουν κυρίως όρνιθες και ινδόρνιθες. Η ασθένεια που ονομάζεται pullorum disease, είναι επίσης γνωστή σαν λευκή διάρροια, προκαλείται απο την Salmonella pollorum και προσβάλλει κυρίως νεαρά ορνίθια και ινδορνίθια μικρότερα των τεσσάρων εβδομάδων. Είναι αρκετά ασυνήθιστο για κατοικίδια πουλιά ή άλλα αγρια πτηνά να εμφανίζουν αυτή την ασθένεια.
Ο τύφος των πτηνών, που προκαλείται απο την Salmonella gallinarum, προσβάλλει επίσης κυρίως τα πουλερικά αλλά μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά και σε θηραματικά και άγρια πτηνά. Παρατηρείται σε πτηνά όλων των ηλικιών αλλά παρουσιάζει μεγαλύτερη θνησιμότητα στα νεαρά πτηνά. Εμφανίζεται στα κατοικίδια πουλιά σπανιότερα ακόμα και απο την λευκή διάρροια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κατοικίδια πτηνά όσον αφορά όλες αυτές τις ασθένειες είναι η παράλληλη διατήρηση πουλερικών της αυλής. Τα κατοικίδια πουλερικά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για την επώαση αυγών παπαγάλων εκτός αν είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από αυτές ή και άλλες ασθένειες των πτηνών.
Η ασθένεια η οποία έρχεται συνήθως στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων όταν σκέφτονται τη Σαλμονέλλα είναι ο παράτυφος ή η Σαλμονέλλωση, η οποία στα πτηνά συντροφιάς προκαλείται κυρίως από κινητές σαλμονέλες του είδους Salmonella Typhi-murium. Αυτoί οι τύποι Σαλμονελλών προσβάλλουν όλα τα θερμόαιμα και ψυχρόαιμα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων πτηνών, αλλά και τον άνθρωπο. Οι περισσότεροι τύποι Σαλμονελλών που προσβάλλουν τα πτηνά συντροφιάς δεν προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο.Τα μικρά παιδιά όμως και οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόληψη των κρουσμάτων Σαλμονέλλωσης είναι υπευθυνότητα των ζωοτεχνών και των κτηνιάτρων, οι οποίοι πρέπει να ελέγχουν και να προλαμβάνουν την Σαλμονέλλωση στα πτηνά όχι μόνο από οικονομική πλευρά, αλλά και σαν μια ουσιαστική προσπάθεια στην μείωση της εμφάνισης ανθρώπινων μολύνσεων. Γι ...; αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή την ασθένεια.
Η Σαλμονέλλωση μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλή νοσηρότητα και μεγάλη θνησιμότητα στα πτηνά. Εμφανίζεται σε όλους τους τύπους πουλιών συντροφιάς, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και ασυμπτωματικούς φορείς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πτηνό μπορεί να φέρει τα βακτήρια αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας. Απο αυτό το γεγονός προέρχεται ο όρος «Typhoid Mary», που υποδηλώνει ένα φορέα ο οποίος τριγυρίζει διαδίδοντας την ασθένεια χωρίς καν να το γνωρίζει. Τα άγρια περιστέρια και πτηνά είναι γνωστό ότι αποτελούν ευκαιριακούς φορείς, γι ...; αυτό πολλές επιδημίες Σαλμονέλλας παρουσιάζονται σε υπαίθρια εκτροφεία πτηνών και περιστεριών.
Οι μολύνσεις των πτηνών από Σαλμονέλλα προκαλούν γενικά την εμφάνιση μιας ασθένειας της οποίας η διάγνωση είναι δύσκολη διότι τα συμπτώματά της δεν είναι ειδικά, με άλλα λόγια, πολλές άλλες ασθένειες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν την απάθεια, τη δυσκινησία και την μειωμένη ζωτικότητα του πτηνού, το οποίο συνήθως σταματάει να τρώει, αλλά μπορεί να πίνει πολύ νερό και να εμφανίζει σοβαρή, βλεννώδη και υδαρή διάρροια.
Το λερωμένο πτέρωμα γύρω από την αμάρα είναι μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμα που παρατηρεί ο ανήσυχος ιδιοκτήτης. Μερικές φορές παρατηρείται επιπεφυκίτιδα (μόλυνση των ματιών). Αυτές οι οξείες περιπτώσεις (ταχείας εξέλιξης) συχνά απολήγουν στο θάνατο ενός ή πολλών πτηνών. Η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει και το 100% !, ιδιαίτερα σε νεαρά πτηνά.
Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια εκδηλώνεται σταδιακά και αυτές καλούνται υποξείες ή χρόνιες όπου η ασθένεια διαρκεί πολύ περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά παρατηρούνται συμπτώματα που έχουν σχέση με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα πτηνά μπορεί να κρατούν τα κεφάλια τους σε περίεργες θέσεις, όπως σκυμμένα (ραϊβόκρανο), ή μπορεί να φαίνεται ότι κοιτούν συνεχώς ψηλά, ή ότι έχουν μειωμένη αίσθηση της ισορροπίας, διότι παραπατούν σα μεθυσμένα. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην είσοδο των Σαλμονελλών στην αιματική κυκλοφορία (θυμηθείτε ότι είναι κινητές και έτσι μπορούν να μετακινούνται) και τη μετανάστευση και εγκατάστασή τους στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Συχνά επίσης εντοπίζονται στις αρθρώσεις των πτηνών και στη συνέχεια προκαλούν αρθρίτιδες και χωλότητα, με πολλές φορές σοβαρή εξοίδηση των αρθρώσεων. Εαν η νόσος έχει προχωρήσει σε κάποιο απο αυτά τα στάδια συνήθως είναι ήδη προσβεβλημένα και τα άλλα όργανα του σώματος.
Η εργαστηριακή διάγνωση στην οξεία μορφή εμφανίζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις οξείας σηψαιμικής ασθένειας, δηλαδή υπερτροφία του ήπατος και του σπλήνα, νεκρωτικές εστίες ή οζίδια στο συκώτι, στο σπλήνα, στα νεφρά, στους πνέυμονες, στο πάγκρεας, καθώς και οξεία εντερίτιδα.
Στην υποξεία και στην χρόνια μορφή παρατηρούνται επίσης νεκρωτικές εστίες οι οποίες σε χρόνιες καταστάσεις έχουν μέγεθος κεχριού. Στον εγκέφαλο και στους όρχεις επίσης είναι δυνατό να βρεθούν φλεγμονώδης εστίες.
Οι αλλοιώσεις στα έντερα είναι χαρακτηριστικές στις υποξείες ή στις χρόνιες μορφές. Στον βλενογόνο τους μπορούν να παρατηρηθούν λευκόφαιες πλάκες (υπερπλασία λεμφοζιδίων). Οι αρθρώσεις επίσης κατα την διάνοιξή τους παρουσιάζουν πυκνόρευστη βλέννα.
Μερικά πτηνά πεθαίνουν μετά απο μία περισσότερο ή λιγότερο παρατεταμένη νόσηση απο την ασθένεια, αλλά μερικά μπορεί να αναρρώσουν και στην συνέχεια γίνονται φορείς και διασπείρουν συνεχώς τα βακτήρια με τα κόπρανα ή τις εκκρίσεις τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα πτηνά. Λόγω της μετάδοσης μέσω των κοπράνων συχνά εκτίθενται και οι ανθρώποι στον κίνδυνο μόλυνσης.
Στα πτηνά που διατηρούμε σαν κατοικίδια, η μετάδοση παρατυφοειδών μικροοργανισμών γίνεται κυρίως απο την πεπτική οδό, αν και συμβαίνει επίσης και μετάδοση μέσω του αέρα (αποξήρανση και διασπορά στον αέρα) των μικροοργανισμών που υπάρχουν στα κόπρανα. Η κατανάλωση τροφής ή νερού που έχει μολυνθεί απο ποντικούς, μύγες ή άλλα παράσιτα αποτελεί την σημαντικότερη αιτία. Η μόλυνση περνά εύκολα απο τα θηλυκά πτηνά στα αυγά τους όταν αυτά γεννηθούν. Επιπλέον μετά την γέννησή τους τα αυγά μπορούν να μολυνθούν απο μολυσμένα κόπρανα και να προκληθεί η νόσος. Είναι πραγματικά καλύτερα για αυτά τα έμβρυα να πεθαίνουν πριν την εκκόλαψη διότι εάν προσαρμοστούν στη Σαλμονέλλα μπορούν να τη μεταδώσουν στους χώρους ανάπτυξης των νεοσσών. Ακόμα ένας τρόπος με τον οποίο οι νεοσσοί μπορεί να μολυνθούν απο τους γονείς τους είναι κατα τη λήψη του μολυσμένου «γάλακτος του προλόβου».
Το καλύτερο που μπορεί να γίνει για τη θεραπεία της Σαλμονέλλωσης είναι η πρόληψη. Αυτά που απαιτούνται απαραιτήτως είναι η καλή υγιεινή κατάσταση, η απολύμανση και η καθαριότητα. Όλες οι τροφές που προορίζονται για τα πουλιά θα πρέπει να φυλάσσονται καταλλήλως, μακριά από ποντίκια, μύγες και έντομα. Οι ανοιχτές συσκευασίες ...;βιταμινών ...; με βάση το αυγό ή τα μπισκότα (αυγοτροφές) , που πωλούνται σε πολλά pet-shops, είναι επιρρεπείς στις μολύνσεις. Οι συσκευασμένες και κυρίως οι βιομηχανοποιημένες τροφές (extruded) σε μορφή κροκέτας ή ξηρής αυγοτροφής, είναι απίθανο να φέρουν μικροοργανισμούς Σαλμονέλλας εξαιτίας της διαδικασίας θέρμανσης που υπόκεινται κατα την παρασκευή τους. 'ρα μπορούν να χορηγούνται άφοβα στην διατροφή των πτηνών συντροφιάς.
Τα δοχεία της τροφής επίσης, τα κλουβιά και οι χώροι ανάπτυξης των νεοσσών θα πρέπει να απολυμαίνονται συχνά. Τα περιττώματα δεν θα πρέπει να συσσωρεύονται στα κλουβιά ή στις φωλιές. Τα υλικά των φωλιών θα πρέπει να φυλάσσονται καθαρά και στεγνά και να αντικαθίστανται όποτε αυτό απαιτείται. Η βιομηχανία των πουλερικών πλένει ή καπνίζει τα αυγά, αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι εφικτή στα κατοικίδια πτηνά.
Φυσικά τα νέα πτηνά που εισάγονται στην εκτροφή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα και ελεγμένα από Σαλμονέλλα. Ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιήται με ετήσιες κτηνιατρικές εξετάσεις ιδιαίτερα στα πτηνά που στεγάζονται σε εξωτερικό χώρο συνεχώς, ή έρχονται σε επαφή με άλλα πτηνά (επιδείξεις, εκθέσεις, παζάρια πουλιών κ.λ.π.). Σε υπαίθρια εκτροφεία ή στους περιστερώνες, θα πρέπει να αποφεύγεται η επίσκεψη άγριων πτηνών ή περιστεριών(η λεπτή σίτα παρέχει προστασία και από τα έντομα),καθόσον αυτά μπορεί να είναι φορείς Σαλμονελλών. Οποιοδήποτε πτηνό δώσει θετικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες θα πρέπει να θεραπεύεται ή να απομακρύνεται απο το σμήνος. Αυτά τα πτηνά δεν θα πρέπει να πωλούνται σε καμία περίπτωση, εκτός και εαν ο αγοραστής είναι πλήρως ενημερωμένος για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία τόσο των ίδιων των πτηνών όσο και τη δική του. Αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης των κατοικίδιων πτηνών θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Αυτό έχει αποδειχθεί σε περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες μόλυναν οι ίδιοι τα δικά τους πτηνά!
Η θεραπεία της Σαλμονέλλωσης φαρμακευτικά γίνεται μόνο με το κατάλληλο αντιβιοτικό. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι η φαρμακευτική θεραπεία απομακρύνει τη μόλυνση, γι ...;αυτό συνιστάται να γίνονται καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την αγωγή. Για να διαγνωστεί η Σαλμονέλλα, το βακτήριο πρέπει να απομονωθεί και να ταυτοποιηθεί. Η παρατήρηση μερικών συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν δεν σημαίνει ότι το πουλί πάσχει από Σαλμονέλλωση. Η Σαλμονέλλα απαιτεί ειδικά υποστρώματα για να ταυτοποιηθεί σωστά και στη συνέχεια πρέπει να γίνει αντιβιόγραμμα για να επιβαιβεωθεί εάν το αντιβιοτικό που θα χορηγηθεί πρόκειται πράγματι να θεραπεύσει τη λοίμωξη. Συνήθως χρησιμοποιείται Spectinomycin (ενέσιμη), Οxytetracycline (στοματικά ή ενέσιμη), Furazolidone ή nitrofurazone (στοματικά), Chloramphenicol (στοματικά ή ενέσιμη), Sulfadiazine + trimethoprime (στοματικά), Sulfadimidine (στοματικά) κ.τ.λ.
Δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε όμως την αντοχή που αναπτύσσουν τα βακτήρια προς τα αντιβιοτικά. Οι Σαλμονέλλες άρχισαν να εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά εδώ και 25 πλέον χρόνια. Οι τετρακυκλίνες και η αμπικιλλίνη ήταν από τις πρώτες στις οποίες οι Σαλμονέλλες άρχισαν να αναπτύσσουν ανθεκτικά στελέχη. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από τα ερευνητικά εργαστήρια τροφών και φαρμάκων για πτηνά συντροφιάς για την καταπολέμηση των Σαλμονελλών. Οι extruded τροφές και αυγοτροφές που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, εξαφανίζουν τα περισσότερα βακτήρια και τα σπόρια τους. Επίσης ορισμένες εταιρείες παρασκευής φυτικών φαρμάκων παρασκεύασαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά φυτικά φάρμακα, βασισμένα στις αντιμικροβιακές ιδιότητες που παρουσιάζουν ορισμένες φυτικές ουσίες όπως η αλυσίνη. Το πλεονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι η δημιουργία φυσικής άμυνας και καταστολής των βακτηρίων της Σαλμονέλλας, χωρίς τον κίνδυνο της δημιουργίας ανθεκτικών στελεχών και άλλων ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκαλεί η χρήση των αντιβιοτικών.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πάτρα: Τα περιστέρια κατέστρεψαν σπάνια βιβλία!

PERISTERIACLUB

Πάτρα: Τα περιστέρια κατέστρεψαν σπάνια βιβλία!

News // Ελλάδα //
Τα συνεργεία έκαναν αυτοψία στο χώρο και βρήκαν σπάνια βιβλία κατεστραμμένα από... περιστέρια.

Όπως αναφέρει το thebest.gr ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Αντώνης Σκιαθάς, δήλωσε πως θα μεριμνήσει ώστε να σταματήσει η φθορά των σπάνιων βιβλίων αλλά και να διασωθούν εκείνα που ;ήδη έχουν υποστεί φθορές.

Σύμφωνα με την "Πελοπόννησο" συντηρητής της τοπικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, με εμπειρία στο χαρτί, πήγε χθες στο χώρο, προκειμένου να εκτιμήσει τη κατάσταση. Το ίδιο έγινε και από συνεργείο της υγειονομικής υπηρεσίας.

Τα στελέχη των δύο υπηρεσιών θα συντάξουν εκθέσεις με τα ευρήματά τους.

Κατά δήλωση του Α. Σκιαθά, το στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού υπέστη σοκ με την εικόνα που αντίκρισε.

Άρθρα - Ευρωπαϊκά Πτηνά

PERISTERIACLUBΠεριστέρια


 Η εκτροφή του περιστεριού είναι πανάρχαια υπόθεση, όπως γράφει
και η Βασιλική Πετρενίτη σε προηγούμενο άρθρο της.
 Φυσικά η εκτροφή του ξεκίνησε με σκοπό την εξασφάλιση  τροφής εκείνη την εποχή, όμως από κάποιο σημείο και μετά το ενδιαφέρον για αυτό το πουλί έγινε χόμπι και μεράκι.
Αυτό εξηγείται από την αναφορά, σε αρχαία κείμενα, κάποιων διακοσμητικών ποικιλιών που δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο. Ίσως είναι το αρχαιότερο πουλί που έχει εκτραφεί από χόμπι. Μάλιστα ο άνθρωπος κατά την ενασχόλησή του με τα περιστέρια, έδωσε και δείγματα αρχιτεκτονικής που πολλά από αυτά επέζησαν ως της μέρες μας.
 Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ποικιλίες είναι αποτέλεσμα εκμετάλλευσης κάποιων τυχαίων μεταλλάξεων. Η σταθεροποίηση όμως κάποιων χαρακτηριστικών, που κληρονομούνται στις επόμενες γενιές και δημιουργούν μία νέα ποικιλία, δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι αποτέλεσμα προσπαθειών, που γίνονται με μεράκι και απαιτούν αρκετά χρόνια ενασχόλησης με αυτό. Έτσι φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για πάρα πολλές ποικιλίες περιστεριών, που δεν νομίζω ότι συναντάμε σε άλλο πουλί. Αναφέρεται σε κάποιο βιβλίο, ότι είναι πάνω από 300 ποικιλίες. Εγώ πιστεύω, ότι είναι πάνω από 600, επειδή δεν έχουν καταγραφεί όλες. Συνεχώς συναντώ νέες ποικιλίες που δεν είναι καταγεγραμμένες σε κάποιο βιβλίο, φυσικά δεν έχουν αναγνωρισμένο όνομα, αλλά διάφορες τοπικές ονομασίες και δεν γνωρίζουν την πατρίδα τους.
 Η αιτία αυτού του φαινόμενου είναι κυρίως η έλλειψη συλλόγων και η απροθυμία των εκτροφέων για ένταξή τους σε κάποιο σύλλογο.
Σε χώρες όπου τέτοιοι σύλλογοι ξεκίνησαν πριν από ενάμιση περίπου αιώνα ή και παλαιότερα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και γίνεται σοβαρή δουλειά. Στην δική μας χώρα τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν πρώτα σύλλογοι ταχυδρομικών περιστεριών, με διοργάνωση αγώνων και πολύ πρόσφατα σύλλογοι για βούτες και διακοσμητικά περιστέρια.
 Και μια που αναφερθήκαμε στις βούτες, να πούμε δυο λόγια για αυτήν την ποικιλία.
 Πρόκειται για καθαρά ελληνική ποικιλία, που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας, την οποία όμως ελάχιστοι γνωρίζουν έξω από τα σύνορά μας, και να σκεφθείτε ότι υπάρχουν Έλληνες στην Αμερική και Αυστραλία που την εκτρέφουν με πάθος.
   Την πρώτη αξιόλογη καταγραφή διαφόρων ποικιλιών έκανε ο Wendell m. Levi το 1941 στο βιβλίο του ''ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ''. Την εποχή εκείνη όμως ήταν γνωστή μόνο η ασπρόμαυρη 
φωτογραφία και περιέγραφε τα χρώματα με λόγια. Το πιο αξιόλογο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 1965, ήταν η ''ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝ'', όπου ήταν πλέον γνωστή και η έγχρωμη φωτογραφία. Για την έκδοση αυτού του βιβλίου συγκέντρωνε υλικό από όλο τον κόσμο περίπου 35 χρόνια. Έγραψε άλλο ένα βιβλίο με τίτλο ''ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ'', που εκδόθηκε το 1946. Έγραφε επίσης στο περιοδικό ''American Pigeon Journal'' από το 1927 έως το 1975. Ξεκίνησε νεαρός ως ερασιτέχνης και αργότερα έγινε επαγγελματίας εκτροφέας, με την μεγαλύτερη μονάδα της Αμερικής σε παραγωγή πιτσουνιών για κατανάλωση. Ως επαγγελματίας ξεκίνησε το 1923 με 40 ζευγάρια και το 1946 διατηρούσε 15000 παραγωγικά ζευγάρια. Είναι ο δημιουργός της ποικιλίας king.
Διετέλεσε πρόεδρος τηςAmerican National Pigeon Association(1931-1933).Έζησε από το 1891 έως το 1976. Νομίζω ότι αξίζει η αναφορά σε έναν τόσο αξιόλογο εκτροφέα, που δεν ήταν μόνον επιχειρηματίας, αλλά κυρίως μελετητής, που άφησε έργο στις επόμενες γενιές. Και να σκεφθείτε ότι όλα αυτά έγιναν σε δύσκολες εποχές, όπου οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν πολύ αργά σε σχέση με τις σημερινές ευκολίες που παρέχει το διαδίκτυο.
   Υπάρχουν και υπήρξαν και Έλληνες αξιόλογοι εκτροφείς. Ένας που γνωρίζω και εκτρέφει βούτες, διαλέγοντας γενετικό υλικό από εκτροφείς της Θεσσαλίας, μετά από προσπάθεια και αυστηρή επιλογή περίπου 30 χρόνων, δημιούργησε και σταθεροποίησε κάποια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς αυτών των περιστεριών. Ασχολήθηκε επίσης με την δημιουργία σχετικού συλλόγου και διοργάνωση αγώνων.
Σίγουρα υπάρχουν και υπήρξαν στο παρελθόν και άλλοι αξιόλογοι εκτροφείς, όμως έμειναν στην αφάνεια, επειδή δεν υπήρχε οργάνωση γύρω από συλλόγους, ούτε σύλλογοι, ούτε αγώνες, ούτε διαδίκτυο. Ήταν γνωστοί μόνο στις τοπικές κοινωνίες και έφυγαν χωρίς να αφήσουν έργο πίσω τους.
   Από τα ανωτέρω φαίνεται πόσο σημαντική είναι η οργάνωση των εκτροφέων (κάθε είδους) γύρω από συλλόγους (σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο). Ζωντανό παράδειγμα είναι η οργάνωση των εκτροφέων καναρινιών, που έχουν πετύχει πάρα πολλά.
 
Οι φωτογραφίες του περιστεριού που παραθέτω δεν απεικονίζουν συμπτωματικό γεγονός.

 Πρόκειται για την ποικιλίαχελιδόνι tiger με σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά σε διάφορα χρώματα. Δημιουργήθηκε από τον Lynn E. Hummel στο Missouri της Columbia της Αμερικής. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος πειραματιζόμενος και εκμεταλλευόμενος τους νόμους της γενετικής , σε όλα τα είδη πουλιών βέβαια. Τώρα που υπάρχουν περισσότερες γνώσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και διαδίκτυο όλα προχωρούν πολύ γρήγορα.
  









Παραθέτω παρακάτω φωτογραφίες εκτροφείων περιστεριών για να έχουμε μία εικόνα για το μέγεθος του.


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τα περιστέρια δεν ξεχνούν

PERISTERIACL

Τα περιστέρια δεν ξεχνούν

Posted on : 06-07-2011 | By : Moridin | In : Επιστήμη / Τεχνολογία

Tags: 

peristeria 300x176 Τα περιστέρια δεν ξεχνούνΈρευνα έδειξε πως τα άγρια περιστέρια δεν… ξεχνούν και μάλιστα αναγνωρίζουν ανθρώπους ακόμα και στην περίπτωση που αλλάζουν ρούχα.
Στη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας, συμμετείχαν δύο ερευνήτριες, η μια φόβιζε τα πουλιά και η άλλη τα τάιζε.
Πιο αναλυτικά, οι δύο γυναίκες πήγαν σε ένα πάρκο στο Παρισιού και για πολλές μέρες η μια φόβιζε και η άλλη τάιζε τα πουλιά ενώ στη συνέχεια αντάλλαξαν τα ρούχα.
Και ενώ περίμενε κανείς τα πτηνά να μπερδευτούν τελικά τις αναγνώριζαν και παρόλο που φορούσαν τις αντίθετες ποδιές τα περιστέρια πλησίαζαν τη γυναίκα που τα τάιζε το προηγούμενο διάστημα.
Όπως δήλωσε η Νταλίλα Μποβέ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, “Είναι πολύ πιθανό ότι τα περιστέρια αναγνώριζαν τις ερευνήτριες από τα πρόσωπά τους, δεδομένου ότι και οι δύο ήταν γυναίκες και είχαν παρόμοια ηλικία, σωματότυπο και χρώμα δέρματος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμα και χωρίς εκπαίδευση, τα περιστέρια χρησιμοποίησαν αυθόρμητα τα πιο σχετικά χαρακτηριστικά των δύο ατόμων -πιθανότατα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, αντί για τις ποδιές εργαστηρίου που κάλυπταν το 90% του σώματος”.
Στο παρελθόν μελέτες είχαν δείξει παρόμοια αποτελέσματα στα οικόσιτα περιστέρια και με την πρόσφατη έρευνα αποδεικνύεται το ίδιο και για τα άγρια.

Διαβάστε περισσότερα στο: Νέα Μουδανιά Blog » περιστέρια UB

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 9 ΣΥΛΛΟΓΩΝ

PERISTERIACLUB                                         05/11/2011 ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 9 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 1)ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ  2)ΑΙΓΑΛΕΟΥ 3)ΑΜΦΙΑΛΗΣ  4) ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 5)ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 6) ΜΕΝΙΔΙΟΥ 7)ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 8) ΡΕΝΤΗΣ- ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ 9) ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ. .ΣΤΙΣ 07/01/2012 ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ-ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, 08/01/2012 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ,    22/01/2012 ΣΑΛΑΜΙΝΑ,   29/01/2012 ΡΕΝΤΗ-ΚΟΚΚΙΝΙΑ,    12/02/2012 ΑΙΓΑΛΕΩ,  19/02/2012 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,  26/02/2012 ΜΕΝΙΔΙ,  03/03/2012 ΑΜΦΙΑΛΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΣΥΛΟΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ  ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ.Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ 07/01/2012 ΑΝΤΙ 15/01/2012 ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΚΑΙ 05/02/2012 Ο ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΧΩΡΟΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

PERISTERIACLUB                                                                                                                                       Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΧΩΡΟΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 20.30 Μ.Μ  ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΟΑΣΗ"   ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ 68 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ      ΤΗΛ 210-5580036  ΤΙΜΗ ΠΡΟΣΚΗΣΕΙΣ  ΚΑΤΑ  ΑΤΟΜΟ 20 ΕΥΡΩ . ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εσωτερικό περιστέρι

PERISTERIACLUB                                                                                                                                 Εσωτερικό περιστέρι (Columba livia φ. domestica) προήλθε από Περιστέρι βράχου. Το περιστέρι βράχου είναι ο κόσμος ο παλαιότερος εξημερωμένος πουλί. Μεσοποτάμια σφηνοειδής οι ταμπλέτες αναφέρουν domestication των περιστεριών περισσότερο από 5.000 έτη πριν, όπως Αιγυπτιακά hieroglyphics.[2] Η έρευνα προτείνει ότι domestication των περιστεριών ήταν από τα έτη δέκα χιλιάδων πριν.[2] Οι άνθρωποι που κρατούν τα εσωτερικά περιστέρια καλούνται γενικά fanciers περιστεριών.[3] Τα περιστέρια έχουν καταστήσει τις συνεισφορές μεγάλης σπουδαιότητας στην ανθρωπότητα, ειδικά σε περιόδους του πολέμου.[3] Στον πόλεμο η δυνατότητα κατεύθυνσης των περιστεριών έχει τεθεί στη χρήση με την παραγωγή τους τους αγγελιοφόρους. Αποκαλούμενος πολεμικά περιστέρια έχει φέρει πολλά ζωτικής σημασίας μηνύματα και μερικοί έχουν διακοσμηθεί για τις υπηρεσίες τους. Μετάλλια όπως Croix de guerre, απονέμοντας Cher πολυεθνική συμφωνία για τις επενδύσεις, και Μετάλλιο Dickin απονεμημένος στα περιστέρια G.I. Joe και Ορυζώνας, μεταξύ 32 άλλων, έχει απονεμηθεί στα περιστέΤο «περιστέρι βράχου» επαναπροσανατολίζει εδώ. Για τα αυστραλιανά περιστέρια βράχου, 1) Περιστέρι βράχου (Columba livia), ή Αγριοπερίστερο, είναι μέλος πουλί οικογένεια Columbidae (περιστέρια και περιστέρια).[2] Στην κοινή χρήση, αυτό το πουλί συχνά απλά αναφέρεται ως «περιστέρι». Το είδος περιλαμβάνει εσωτερικό περιστέρι, και τα δραπετευμένα εσωτερικά περιστέρια έχουν δώσει αφορμή για άγριο περιστέρι.[3] Τα άγρια περιστέρια βράχου είναι χλωμό γκρι με δύο μαύρους φραγμούς σε κάθε φτερό, αν και τα εσωτερικά και άγρια περιστέρια είναι πολύ μεταβλητά στο χρώμα και το σχέδιο. Υπάρχουν λίγες ορατές διαφορές μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών.[4] Το είδος είναι γενικά μονογαμικός, με δύο squabs (νέα) ανά τσούρμο. Και οι δύο γονείς φροντίζουν για τις νεολαίες για έναν χρόνο.[5] Βιότοποι περιλάβετε τα διάφορα ανοικτά και semi-open περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών και αστικών περιοχών. Απότομοι βράχοι και οι προεξοχές βράχου χρησιμοποιούνται για και την αναπαραγωγή στις άγρια περιοχές. Αρχικά βρήκε τις άγρια περιοχές στην Ευρώπη, βόρεια Αφρική, και η δυτική Ασία, άγρια περιστέρια βράχου έχει γίνει καθιερωμένη στις πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το είδος είναι άφθονο, με έναν κατ' εκτίμηση πληθυσμό 17 έως 28 εκατομμύριο άγριων και άγριων πουλιών μέσα Ευρώπη.[ρια για τις γενναίες και γενναίες υπηρεσίες τους στη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Παρά αυτό, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα περιστέρια παράσιτα. 2) Domestication Domestication αναφέρεται στη διαδικασία με το οποίο α πληθυσμός ζώα ή εγκαταστάσεις γίνεται εξοικειωμένος με την ανθρώπινους παροχή και τον έλεγχο. Οι άνθρωποι έχουν φέρει αυτούς τους πληθυσμούς με τη φροντίδα τους για ευρύ φάσμα των λόγων: για να παραγάγει τρόφιμα ή πολύτιμος προϊόντα (όπως μαλλί, βαμβάκι, ή μετάξι), για τη βοήθεια με τους διάφορους τύπους εργασία (όπως η μεταφορά ή η προστασία), για την προστασία τους και του ζωικού κεφαλαίου, και για να απολαύσει όπως κατοικίδια ζώα ή διακοσμητικές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις που εξημερώνονται πρώτιστα για αισθητικός η απόλαυση σε και γύρω από το σπίτι καλείται συνήθως εγκαταστάσεις σπιτιών ή ornamentals, ενώ εκείνοι εξημέρωσαν για τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή τροφίμων καλείται γενικά συγκομιδές. Μια διάκριση μπορεί να γίνει μεταξύ εκείνων των εξημερωμένων εγκαταστάσεων που έχουν αλλάξει σκόπιμα ή έχουν επιλεχτεί για τα πρόσθετα επιθυμητά χαρακτηριστικά (δείτε cultigen) και εκείνες οι εξημερωμένες εγκαταστάσεις που δεν είναι ουσιαστικά κανένας διαφορετικός από τα άγρια αντίστοιχά τους (να υποθέσει domestication δεν υπονοεί απαραιτήτως τη φυσική τροποποίηση). Επιπλέον, τα ζώα που εξημερώνονται για την εγχώρια συντροφικότητα καλούνται συνήθως κατοικίδια ζώα ενώ εκείνοι εξημέρωσαν για τα τρόφιμα ή η εργασία καλείται ζωικό κεφάλαιο ή ζώα αγροκτημάτων. 3) 3) Κράτηση περιστεριών είναι η τέχνη και επιστήμη από την αναπαραγωγή εσωτερικά περιστέρια. Η ανθρωπότητα έχει ασκήσει το περιστέρι που κρατά για περίπου 10.000 έτη σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου. Σε εκείνο τον χρόνο, η ανθρωπότητα έχει αλλάξει ουσιαστικά μορφολογία και η συμπεριφορά εξημερωμένος απόγονοι αγριοπερίστερο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του για τα τρόφιμα, αισθητική ικανοποίηση και ψυχαγωγία. Η κράτηση των περιστεριών απαιτεί τις εξειδικευμένες δομές οικοδόμησης στις οποίες να στεγάσει τα ζώα. Αυτά τα σπίτια περιστεριών περιέχουν συχνά τις ειδικά κατασκευασμένες ενάρξεις για να επιτρέψουν στο φύλακα περιστεριών για να δώσουν την ελευθερία ζώων του για λόγους της άσκησης επιτρέποντας σε τις για να καταγράψουν εκ νέου την κατοικία χωρίς πρόσθετη βοήθεια από το φύλακα. Συγχρόνως αυτά τα σπίτια κατασκευάζονται για να κρατήσουν το χρηματοκιβώτιο περιστεριών από τα αρπακτικά ζώα και το σκληρό καιρό και να τους δώσουν να τοποθετηθούν τις θέσεις στις οποίες να αναθρέψει τις νεολαίες τους. Άνθρωποι που φυλή τα περιστέρια αναφέρονται συνήθως ως περιστέρι fanciers.[1] Το χόμπι κερδίζω στη δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από να έχε εξασθενίσει μέσα στα τελευταία 50 έτη.[2] Και το χόμπι και οι εμπορικές πτυχές της κράτησης των περιστεριών αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του κόσμου. 4) Πολεμικό περιστέρι Περιστέρια έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στους πολέμους για πολύ. Χρησιμοποιήθηκαν συχνά ως στρατιωτικοί αγγελιοφόροι, χάρι στη δυνατότητα, την ταχύτητα και το ύψος κατεύθυνσής τους. Άλλες χρήσεις εξετάστηκαν κατόπιν Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 5) Ορυζώνας (περιστέρι) Ορυζώνας (Αριθμός NPS.43.9451 περιστεριών)[1] ήταν Ιρλανδικά περιστέρι απένειμε Μετάλλιο Dickin μετά από να είσαι το πρώτο περιστέρι για να φθάσει πίσω μέσα Αγγλία με τις ειδήσεις της επιτυχίας Εισβολή μέρας-μ, τις εκατοντάδες που αποστέλλονται από. Πέταξε 230 μίλια πέρα από Αγγλικό κανάλι σε τέσσερις ώρες και πέντε λεπτά [2], το ο γρηγορότερα καταγραμμένο πέρασμα, και απονεμήθηκε το μετάλλιο επάνω 1 Σεπτεμβρίου 1944, ακριβώς κάτω από τρεις μήνες μετά από το πέρασμα.[3] Ο ορυζώνας εκπαιδεύθηκε από John McMullan Carnlough και είναι το μόνο πουλί στην Ιρλανδία που απονέμεται αυτό το μετάλλιο. [4] Η παραπομπή μεταλλίων διαβάζει, «Για καλύτερα χρόνος ρεκόρ με ένα μήνυμα από τις διαδικασίες της Νορμανδίας, εξυπηρετώντας με RAF Ιουνίου 1944.» Το μετάλλιό του πωλήθηκε στη δημοπρασία για σχεδόν £7,000 Σεπτεμβρίου 1999.[5]

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Συνέλαβαν περιστέρια - κατασκόπους

PERISTERIACLUB Συνέλαβαν περιστέρια - κατασκόπους ΤΕΧΕΡΑΝΗ Δύο περιστέρια «κατασκόπους» συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές στη Νατάνζ, όχι μακριά από το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιρανικής εφημερίδας «Etemad Melli», τα περιστέρια, που εντοπίστηκαν και πιάστηκαν σε δύο διαφορετικές περιστάσεις μέσα στον Οκτώβριο, έφεραν στο πόδι ένα μεταλλικό δακτύλιο και εξαιρετικά λεπτά, σχεδόν αόρατα, καλώδια. Κατά τα λοιπά δεν αναφέρονται άλλα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατασκοπική τους δραστηριότητα ή να παραπέμπουν σε συγκεκριμένους «ηθικούς αυτουργούς». Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ αποτελούν κεντρικό θέμα του ιρανικού πυρηνικού φακέλου, αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης.
Tα περιστέρια ήταν απο τους καλύτερους κατασκόπους κατα την διάρκεια του Β'Παγκοσμίου πολέμου. Τα χρησιμοποίησαν πολύ οι Γερμανοί με τους Εγγλέζους. Υπήρχε βέβαια πάντα ο φόβος να πιαστεί το περιστέρι κατάσκοπος απο τις αντίπαλες δυνάμεις και να πέσουν στα χέρια τους τα μυστικά τους. (Ολα ηταν κωδικοποιημένα αλλα και οι υπηρεσίες αποκωδικοποίησης έκαναν καλα την δουλειά τους) Eπίσης κατά την περιόδο του παγκοσμίου πολέμου οι απαγορευόταν στους πολίτες να έχουν περιστέρια σπίτι τους χωρίς την γνώση και την άδεια του κράτους. Όσους έπιαναν με περιστέρια χωρίς την άδεια του στρατού τους φυλάκιζαν ως υπόπτους κατασκοπείας και σκότωναν τα περιστερια. Οι Εγγλέζοι έχουν παρασημοφορήσει και περιστέρι κατάσκοπο με το ανώτατο στρατιωτικό μετάλιο.ι πιο αξιόπιστοι και εχέμυθοι κατάσκοποι!! :Crackup:

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Σε περιστέρια εντοπίστηκε ο ιός του δυτικού Νείλου για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

PERISTERIACLUB

Επανεμφανίστηκε ο ιός του Δ. Νείλου

Επανεμφανίστηκε ο ιός του Δ. Νείλου
Σε περιστέρια εντοπίστηκε ο ιός του δυτικού Νείλου για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέμα ολίγων εβδομάδων ή ακόμη και ημερών θεωρείται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος προσβολής από τον ιό και σε άνθρωπο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», ο ιός έχει ήδη εντοπιστεί προ ολίγων ημερών σε περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας. Ανιχνεύθηκε στο αίμα περιστεριών, τα οποία είχαν μπει σε εντατικό πρόγραμμα επιδημιολογικής παρακολούθησης ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για τον έγκαιρο, δηλαδή, εντοπισμό του ιού. Πλέον, όπως εξηγούν οι ιθύνοντες, είναι θέμα ολίγων εβδομάδων, ίσως και ημερών, να ανιχνευθεί ο ιός και σε ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο οι αρμόδιοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι τα κρούσματα αναμένονται φέτος να είναι λιγότερα, ενώ υπογραμμίζουν και την πολύ καλύτερη ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον εντοπισμό του ιού: εκτιμάται ότι εμφανίστηκε τον Ιούνιο, η γνωστοποίηση του πρώτου κρούσματος ωστόσο έγινε στις 7 Αυγούστου. Πέρυσι εκτιμάται ότι μολύνθηκαν περίπου 20.000 άτομα, νοσηλεύθηκαν 261 (τα δέκα ήταν εκτός Κεντρικής Μακεδονίας), εκ των οποίων 191 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα και εξ αυτών 37 κατέληξαν. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε ηπειρωτικές περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Σε περιστέρια
Μετά την περσινή έξαρση των κρουσμάτων στήθηκε από τον χειμώνα ένα ευρύ δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει περίπου εξήντα εστίες συλλογής κουνουπιών, 150 περιστερώνες για αιμοληψίες σε πτηνά και εξήντα δειγματοληπτικές εστίες με κοτόπουλα. Στόχος ήταν ο έγκαιρος προσδιορισμός της ακριβούς εξάπλωσης του ιού με σκοπό την πρώιμη προειδοποίηση και την άμεση λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το εργαστήριο μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, στο οποίο αναλύονται όλα τα δείγματα αίματος από τα έντομα και τα πτηνά, εντόπισε τους πρώτους οροθετικούς οργανισμούς. Πρόκειται για τρία περιστέρια, σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, τα οποία κατά τους προηγούμενους ελέγχους ήταν αρνητικά ως προς τον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι μολύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τσίμπημα κουνουπιών μολυσμένων με τον ιό του δυτικού Νείλου. Αμέσως ενημερώθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο έχει τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος αντιμετώπισης του ιού του δυτικού Νείλου. Σημειώνεται πως την ίδια περίοδο ανάλογες αιμοληψίες σε πτηνά έγιναν και στο νομό Θεσσαλονίκης με όλα τα έως σήμερα δείγματα να είναι αρνητικά.

Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Καθησυχαστικός, όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, εμφανίστηκε μιλώντας στη «Θ» ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Νίκος Βακάλης. Αναγνώρισε πως πράγματι ανιχνεύθηκε ο ιός σε περιστέρια, «αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, δεδομένου ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε κουνούπια δεν βρέθηκε ακόμη μολυσμένο έντομο, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού είναι ακόμη πολύ μικρή».
Εξήγησε ότι «η ανεύρεση τριών θετικών περιστεριών δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε και το 2011 θα παρατηρηθεί επιδημία δυτικού Νείλου σε ανθρώπους». Τόνισε, πάντως, ότι στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας εντάθηκαν οι ψεκασμοί, πως όλες οι εμπλεκόμενες αρχές είναι σε επαγρύπνηση και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.
Ο κ. Βακάλης εξήγησε ότι «φέτος είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι σε σχέση με πέρυσι. Και ως προς το θέμα της εφαρμογής των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Έτσι, φέτος, μόλις υπάρξει υποψία εγκεφαλίτιδας, διενεργείται ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μόλυνση από τον ιό του δυτικού Νείλου. Επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενήμερο για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου, ενώ πέρυσι όλο το βάρος είχε πέσει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στο νοσοκομείο ειδικών παθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με την πορεία της νόσου ο κ. Βακάλης εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν κρούσματα και σε ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την έκταση που είχαμε πέρυσι στην Κεντρική Μακεδονία».

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ουγγαρία: περιστέρια σε ειδική αποστολή αποκάλυψαν τα μυστικά του σμήνους

PERISTERIACLUB


Ουγγαρία: περιστέρια σε ειδική αποστολή αποκάλυψαν τα μυστικά του σμήνους


Περιστέρι
Τα πουλιά πετούν… δημοκρατικά
Με το σακίδιο στην πλάτη. Ενα GΡS 16 γραμμαρίων έδωσε απαντήσεις για τη συμπεριφορά των περιστεριών… εν ώρα πτήσης
Πώς ένα σμήνος πουλιών πετάει τόσο συντονισμένα στον ουρανό χωρίς να χρειάζεται αρχηγό για να δίνει οδηγίες; Πώς αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά και πώς χωρίζεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στα δύο προσφέροντας μια τόσο υψηλή επίδειξη ακροβατικών ικανοτήτων; Την απάντηση έδωσε μια ομάδα ούγγρων ερευνητών.
O τρόπος που τα σμήνη των πουλιών συμπεριφέρονται σαν ένα ενιαίο σώμα που αλλάζει σε απειροελάχιστο χρόνο το σχήμα του και τον όγκο του είναι ένα μυστήριο που γοητεύει όχι μόνο τους ορνιθολόγους αλλά και τους φυσικούς. Κάπως έτσι, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης αποφάσισε να εξερευνήσει τη δυναμική ενός σμήνους περιστεριών εν ώρα πτήσης, τοποθετώντας στην πλάτη τους ένα μικρό σακίδιο με ένα GΡS 16 γραμμαρίων και καταγράφοντας τις αλλαγές στην πορεία τους πέντε φορές ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη των ούγγρων ερευνητών δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό «Νature». Ο γενικός κανόνας της συμπεριφοράς ενός σμήνους είναι ότι καθένα από τα πουλιά ακολουθεί τη συμπεριφορά του μπροστινού του. Αν και θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ένα τέτοιο «σύστημα πτήσης» έχει μια αυστηρά ιεραρχική δομή, η ερευνήτρια Ντόρα Μπίροεξηγεί ότι η ιεραρχία στα σμήνη είναι ελαστική και ότι ο ρόλος κάθε πουλιού αλλάζει συνεχώς. «Αυτό το σύστημα εναλλαγής “αρχηγών” και “υποτελών”, όπου ακόμη και αυτοί που βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία έχουν τη δυνατότητα να γίνουν σεβαστές οι επιλογές τους, αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό στη λήψη των αποφάσεων», επισημαίνει.
Εναλλαγή ιεραρχίας

σμήνος πουλιών
Η εναλλαγή στην ιεραρχία γίνεται πολύ γρήγορα και- ασφαλώς- με φυσικό τρόπο. Οταν το σμήνος αλλάζει κατεύθυνση, το πουλί που βρισκόταν τελευταίο βρίσκεται πρώτο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο «δημοκρατικό» σύστημα ιεραρχίας εφαρμόζουν μεγαλύτερες ομάδες ζώων, όπως σε κοπάδια ψαριών και στις αγέλες των άγριων βούβαλων. Η ίδια θεωρία θα μπορούσε να εξηγήσει, επίσης, πώς μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονται (οι ένορκοι ενός δικαστηρίου για παράδειγμα) καταλήγουν στην ίδια απόφαση. Το ερώτημα που απομένει να απαντήσουν οι ερευνητές είναι γιατί οι αποφάσεις κάποιων πουλιών από το σμήνος φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλα πουλιά που αν και έχουν επιρροή φαίνεται να βρίσκονται χαμηλότερα στην ιεραρχία. «Δεν ξέρουμε εάν κάποια πουλιά έχουν μεγαλύτερη ύφεση στην ηγεσία ή απλώς είναι καλύτεροι πλοηγοί κι έχουν περισσότερες γνώσεις στην πλοήγηση. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμη απάντηση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μπίρο.UB

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΟ

PERISTERIACLUB                                                                                                                                              ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΒΟΛΙΟΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ.ΤΑ ΣΥΓΚΕΡΚΥΜΕΝΑ  ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ  ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΑ ΕΚΤΡΕΦΕΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΡΑΧΝΑΣ   ΣΤΗΝ  ΠΑΡΟ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ.ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ.ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΕΙ ΞΕΔΙΑΛΕΞΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΟΥ ΤΑ ΞΕΔΙΑΛΕΓΟΥΝ. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩΝ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τα περιστέρια της ειρήνης στο Αφγανιστάν

PERISTERIACLUB

ΜΕ ΕΝΑ... ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Πριν 3 μέρες ήταν ημέρα ειρήνης στο Αφγανιστάν και το γιόρτασαν απελευθερώνοντας στον ουρανό περιστέρια που συμβολίζουν την ειρήνη. Ενα απο αυτά όμως δυστυχώς δεν εζησε για να συμβάλει στον εορτασμό αυτό. Ο θάνατος του λένε κάποιοι ειναι ο πραγματικός ... -

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

PERISTERIACLUB                                                                                                                                      
ΣΤΙΣ 19/06/2011 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕΛΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΥΛΟΓΟΥΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ .ΣΤΙΣ 08/01/2012 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ,  15/01/2012 ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ,  22/01/2012 ΣΑΛΑΜΙΝΑ,   29/01/2012 ΡΕΝΤΗ,   05/02/2012 ΑΝΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, 12/02/2012 ΑΙΓΑΛΕΩ,  19/02/2012 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,  26/02/2012 ΜΕΝΙΔΙ,  03/03/2012 ΑΜΦΙΑΛΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΣΥΛΟΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ  ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

PERISTERIACLUB                                                                                                                                         Περιστέρια 
Αν δείτε στ’ όνειρο σας περιστέρια που γουργουρίζουν στις φωλιές τους, προβλέπεται οικογενειακή γαλήνη και καλά παιδιά. Για μια κοπέλα, αυτό το όνειρο προμηνά ένα γρήγορο και άνετο γάμο.
Αν δείτε στ’ όνειρο σας ότι παίρνατε μέρος σε αγώνα σκοποβολής, όπου στόχος ήταν περιστέρια, σημαίνει πως, ο σκληρός χαρακτήρας σας θα εμφανιστεί στις συναλλαγές σας και πως πρέπει να προφυλαχτείτε από διασκεδάσεις χαμηλού επιπέδου.
Αν δείτε περιστέρια να πετούν, σημαίνει ελευθερία και ίσως νέα από κάποιον που λείπει.
Αν δείτε περιστέρια να ζευγαρώνουν και να χτίζουν φωλιές, προβλέπεται ειρήνη και χαρούμενη οικογενειακή ζωή, άπου τα παιδιά θα είναι υπάκουα και η ευτυχία θ’ αγκαλιάζει τους πάντες.
Το ν’ ακούσετε στ’ ονείρου σας το θλιβερό τιτίβισμα περιστεριών, συνήθως είναι προμήνυμα θανάτου ένας πατέρα.
Αν δείτε σκοτωμένο περιστέρι, προβλέπεται χωρισμός ζευγαριού από απιστία ή θάνατο. Άσπρα περιστέρια, σημαίνουν αφθονία και πιστούς φίλους.