Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ-ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Το πρόβλημα της παρουσίας πληθώρας περιστεριών σε πολλές αστικές περιοχές, λόγω και της απουσίας φυσικών εχθρών τους, τείνει να πάρει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας. Το πρόβλημα μπορεί να το παρατηρήσει κανείς ακόμη και σε πολλές ελληνικές αστικές περιοχές. Σε σχετική βιβλιογραφία τα περιστέρια συνήθως κατατάσσονται στα "αστικά παράσιτα", μαζί με τους αρουραίους και τις κατσαρίδες, με αποτέλεσμα να έχουν αποκτήσει και το προσωνύμιο "φτερωτοί αρουραίοι"(έκφραση που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Δήμαρχος του Λονδίνου). Φωλιάζουν σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο, πρόσβαση σε νερό και τροφή και η απομάκρυνσή τους, άπαξ και εγκατασταθούν, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Το πρόβλημα
Τα προβλήματα που δημιουργούν με την παρουσία τους σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους. Οι ακαθαρσίες με τις οποίες γεμίζουν τον τόπο εγκατάστασής τους δημιουργούν αρνητική εικόνα (βρωμιάς, εγκατάλειψης και δυσοσμίας) για τις θιγόμενες περιοχές αλλά η επιβάρυνση δεν είναι μόνο αισθητική. Ο θόρυβος που κάνουν είναι για πολλούς ενοχλητικός.
Από τους σημαντικότερους όμως λόγους που η παρουσία τους προκαλεί δυσφορία είναι η ζημιά που προκαλούν οι ακαθαρσίες τους, λόγω της έντονα διαβρωτικής δράσης τους. Περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, σκεπές, μνημεία και αυτοκίνητα είναι τα πιο συνηθισμένα "θύματα". Ενδεικτικά έχει αναφερθεί ότι ο χρόνος ζωής μίας στέγης μπορεί να μειωθεί έως και κατά 50% αν αυτή καταστεί χώρος συγκέντρωσης περιστεριών.
Η παρουσία τους συνδέεται υπό προϋποθέσεις και με την εμφάνιση σε ανθρώπους μυκητωδών μολύνσεων, όπως η κρυπτοκοκκίαση, η ιστοπλάσμωση, αλλά ενίοτε και με άλλες παθήσεις π.χ. ψιττάκωση, μία μορφή πνευμονίτιδας κτλ.Περιστέρια στις ταράτσες
Τα περιστέρια δεν είναι απλό χόμπι, είναι πάθος. Το πάθος που είχε και ο σύγχρονος σαμουράι στο Ghost Dog του Τζάρμους μοιράζονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στην Αττική, οι oποίοι εκτρέφουν και εκπαιδεύουν τις ελληνικές ράτσες.
Πριν από μερικά χρόνια πουλήθηκε ένα περιστέρι-πρωταθλητής στην απόσταση Βαρκελώνη-Βρυξέλλες για διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το αγόρασε ένας Γιαπωνέζος! |
Πόσα «πιάνει» μια βούτα;
Η τιμή μιας καλής βούτας είναι γύρω στα 300 ευρώ, αλλά μπορείς να βρεις και πολύ φτηνότερες, αναλόγως του τι θέλεις να κάνει. Η διαφορά στο πέταγμα κανονίζει και την τιμή. Αυτά που είναι πανάκριβα και είναι πιο συνηθισμένα στους παγκόσμιους διαγωνισμούς είναι τα ταχυδρομικά περιστέρια. «Τα χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα των Ολυμπιονικών» προσθέτει ο κ. Τάκης, δείχνοντάς μου μια μαρμάρινη στήλη στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με μια νεαρή κοπέλα που εκπαιδεύει περιστέρια. Είναι του 5ου αιώνα π.Χ. Η εκτροφή περιστεριών ήταν πολύ διαδεδομένο χόμπι στην αρχαία Αθήνα. «Δεν υπάρχει μέση τιμή για ένα ταχυδρομικό περιστέρι» μου λέει. «Μερικά είναι πιο ακριβά και από άλογα του ιπποδρόμου. Σε Αγγλία, Γαλλία και Αυστραλία υπάρχει επίσημος τζόγος με αγώνες ταχυδρομικών περιστεριών, εδώ μόνο ανεπίσημος. Μπορούν να παιχτούν όμως και δεκαπέντε και δεκαέξι χιλιάδες ευρώ σε κάθε αγώνα. Πριν από μερικά χρόνια πουλήθηκε ένα περιστέρι-πρωταθλητής στην απόσταση Βαρκελώνη-Βρυξέλλες για διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το αγόρασε ένας Γιαπωνέζος! Οι "μαραθωνοδρόμοι" μπορούν να διανύσουν μέχρι και 25.000 χιλιόμετρα και σημασία έχει να επιστρέψουν, γιατί τελευταία, με τόσες κεραίες και καλώδια, επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο που τα οδηγεί πίσω και χάνονται. Στους "σπρίντερ", που κάνουν πιο μικρές αποστάσεις, σημασία έχει ο χρόνος - τις πιο πολλές φορές οι νικητές κρίνονται για ένα δέκατο του δευτερολέπτου!».Στην Αθήνα υπάρχουν δύο επίσημοι σύλλογοι περιστερόφιλων. Ένας για ταχυδρομικά περιστέρια κι ένας για όλα τα υπόλοιπα είδη (βούτα, ντονέκι, σάγια, παπαγαλάκι, καπουτσίνος) με αρκετά μέλη. «Το 96% όσων μας μαθαίνουν απ' το site και έρχονται να γραφτούν δεν συνεχίζουν για πολύ» λέει κ. Τάκης. «Τους περνάει το μεράκι σε μια σεζόν. Δεν είναι δύσκολη η εκτροφή τους, ούτε δαπανηρή, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: οι διακοπές. Θέλουν καθημερινή φροντίδα και πρέπει να έχεις κάποιον να τα ταΐσει και να τα καθαρίσει. Εμείς, οι παλιοί, το λύσαμε το πρόβλημα μεταξύ μας. Φροντίζει ο ένας του άλλου. Δεν φαντάζεσαι πόση είναι η ευχαρίστηση. Ασχολούμαι με το χόμπι μου κι έχω πολλά χρόνια να πάω σε καφενείο...».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)