Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Σε περιστέρια εντοπίστηκε ο ιός του δυτικού Νείλου για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

PERISTERIACLUB

Επανεμφανίστηκε ο ιός του Δ. Νείλου

Επανεμφανίστηκε ο ιός του Δ. Νείλου
Σε περιστέρια εντοπίστηκε ο ιός του δυτικού Νείλου για πρώτη φορά φέτος στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Θέμα ολίγων εβδομάδων ή ακόμη και ημερών θεωρείται ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος προσβολής από τον ιό και σε άνθρωπο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», ο ιός έχει ήδη εντοπιστεί προ ολίγων ημερών σε περιοχές της Πέλλας και Ημαθίας. Ανιχνεύθηκε στο αίμα περιστεριών, τα οποία είχαν μπει σε εντατικό πρόγραμμα επιδημιολογικής παρακολούθησης ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για τον έγκαιρο, δηλαδή, εντοπισμό του ιού. Πλέον, όπως εξηγούν οι ιθύνοντες, είναι θέμα ολίγων εβδομάδων, ίσως και ημερών, να ανιχνευθεί ο ιός και σε ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο οι αρμόδιοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι τα κρούσματα αναμένονται φέτος να είναι λιγότερα, ενώ υπογραμμίζουν και την πολύ καλύτερη ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στον εντοπισμό του ιού: εκτιμάται ότι εμφανίστηκε τον Ιούνιο, η γνωστοποίηση του πρώτου κρούσματος ωστόσο έγινε στις 7 Αυγούστου. Πέρυσι εκτιμάται ότι μολύνθηκαν περίπου 20.000 άτομα, νοσηλεύθηκαν 261 (τα δέκα ήταν εκτός Κεντρικής Μακεδονίας), εκ των οποίων 191 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα και εξ αυτών 37 κατέληξαν. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν εντοπιστεί σε ηπειρωτικές περιοχές της Ημαθίας και Πέλλας.

Σε περιστέρια
Μετά την περσινή έξαρση των κρουσμάτων στήθηκε από τον χειμώνα ένα ευρύ δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης, το οποίο περιλαμβάνει περίπου εξήντα εστίες συλλογής κουνουπιών, 150 περιστερώνες για αιμοληψίες σε πτηνά και εξήντα δειγματοληπτικές εστίες με κοτόπουλα. Στόχος ήταν ο έγκαιρος προσδιορισμός της ακριβούς εξάπλωσης του ιού με σκοπό την πρώιμη προειδοποίηση και την άμεση λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το εργαστήριο μικροβιολογίας και λοιμωδών νοσημάτων της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, στο οποίο αναλύονται όλα τα δείγματα αίματος από τα έντομα και τα πτηνά, εντόπισε τους πρώτους οροθετικούς οργανισμούς. Πρόκειται για τρία περιστέρια, σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, τα οποία κατά τους προηγούμενους ελέγχους ήταν αρνητικά ως προς τον ιό, γεγονός που σημαίνει ότι μολύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τσίμπημα κουνουπιών μολυσμένων με τον ιό του δυτικού Νείλου. Αμέσως ενημερώθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο έχει τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος αντιμετώπισης του ιού του δυτικού Νείλου. Σημειώνεται πως την ίδια περίοδο ανάλογες αιμοληψίες σε πτηνά έγιναν και στο νομό Θεσσαλονίκης με όλα τα έως σήμερα δείγματα να είναι αρνητικά.

Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Καθησυχαστικός, όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, εμφανίστηκε μιλώντας στη «Θ» ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Νίκος Βακάλης. Αναγνώρισε πως πράγματι ανιχνεύθηκε ο ιός σε περιστέρια, «αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, δεδομένου ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε κουνούπια δεν βρέθηκε ακόμη μολυσμένο έντομο, γεγονός που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού είναι ακόμη πολύ μικρή».
Εξήγησε ότι «η ανεύρεση τριών θετικών περιστεριών δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε και το 2011 θα παρατηρηθεί επιδημία δυτικού Νείλου σε ανθρώπους». Τόνισε, πάντως, ότι στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας εντάθηκαν οι ψεκασμοί, πως όλες οι εμπλεκόμενες αρχές είναι σε επαγρύπνηση και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου.
Ο κ. Βακάλης εξήγησε ότι «φέτος είμαστε πολύ περισσότερο έτοιμοι σε σχέση με πέρυσι. Και ως προς το θέμα της εφαρμογής των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και ως προς την ενημέρωση των πολιτών αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Έτσι, φέτος, μόλις υπάρξει υποψία εγκεφαλίτιδας, διενεργείται ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μόλυνση από τον ιό του δυτικού Νείλου. Επίσης το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενήμερο για τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου, ενώ πέρυσι όλο το βάρος είχε πέσει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στο νοσοκομείο ειδικών παθήσεων της Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με την πορεία της νόσου ο κ. Βακάλης εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν κρούσματα και σε ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την έκταση που είχαμε πέρυσι στην Κεντρική Μακεδονία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: