Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το καταπληκτικό περιστέρι

Τα αγωνιστικά περιστέρια έχουν την τάση να γίνονται πολύ strung πουλιά και κατά καιρούς έχουν υπερβολικά αγχώδη ζωή. Ζυγίζουν μόλις 400 γραμμάρια και βρίσκονται κατά καιρούς μόνα και απροστάτευτα, εκατοντάδες μίλια από το σπίτι τους, χωρίς τροφή και νερό. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προσανατολιστούν παρά τις αντίξοες συνθήκες να κατευθυνθούν προς το σπίτι τους, και να είναι πάντα σε επιφυλακή για hazards, και συγκεκριμένα αρπακτικά πουλιά. Ωστόσο τα πουλιά με σωστή γενετική κατασκευή, που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα και γυμνασμένα, όταν στέλνονται να αγωνιστούν είναι σπάνιο να μην φτάσουν στους περιστερώνες τους, συνήθως με ταχύτητα πάνω από 40 μίλια την ώρα.
Στην Αυστραλία οι περισσότεροι αγώνες είναι από 300 μέχρι 400 μίλια, και οι μεγαλύτεροι αγώνες φτάνουν μέχρι τα 800 μίλια. Κάτω από τα φτερά του περιστεριού περνούν εκατοντάδες μίλια της αμμώδης κόκκινης αυστραλιανής ερήμου, ανοιχτά δάση και μερικές φορές η θάλασσα. Και παρόλα αυτά η επιθυμία και η ικανότητά τους να επιστρέψουν είναι τέτοια, που τα καταφέρνουν με άνεση.
Το σύγχρονο αγωνιστικό περιστέρι πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψην ως ένα thoroughbred ζώο, το οποίο είναι το τελικό αποτέλεσμα επιλογών αιώνων. Οι πρόγονοι του σύγχρονου περιστεριού, αρχικά αναπαράγονταν σε βραχώδης γκρεμούς, σε απόσταση από τις πηγές της τροφής τους. Ήταν, ωστόσο απαραίτητο να μπορούν να προσανατολιστούν προς το σπίτι τους.
Ο άνθρωπος είναι από παλιά ενήμερος για αυτή τους την ικανότητα. Οι πρώτοι κιόλας Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν περιστέρια για να στέλνουν γράμματα σε κοντινές αποστάσεις. Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η ελεγχόμενη εκτροφή σταδιακά αύξησε αυτή την έμφυτη ικανότητα, με τα πουλιά να επιστρέφουν από τις μακρινότερες αποστάσεις και με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι περίμεναν. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που σχηματίστηκαν σύλλογοι και γίνονταν αγώνες. Σήμερα, οι αγώνες περιστεριών είναι ένα δημοφιλές σπορ παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε χώρες όπως Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αμερική, Ιαπωνία, Γερμανία, Κίνα και Αυστραλία.
Η μέθοδος επιστροφής των περιστεριών είναι κατά βάση κατανοητή αλλά υπάρχουν ακόμη κενά στις γνώσεις μας. Έχουν ένα ενσωματωμένο χρονόμετρο και φαίνεται να είναι ικανά να χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία τόσο της γης όσο και του ήλιου. Έχοντας την ικανότητα να ξέρουν την ώρα της ημέρας, μπορούν να συγκρίνουν την θέση που έχει ο ήλιος στον ουρανό στο σημείο που αφέθηκαν με την θέση που είχε στο σπίτι τους και έτσι να υπολογίσουν την κατεύθυνση προς το σπίτι. Αυτό ακούγεται περίπλοκο αλλά τα έμπειρα πουλιά μπορούν να το κάνουν εξαιρετικά γρήγορα.
Δεν είναι ασυνήθιστο σε μια αναφορά του παρατηρητή ενός αγώνα 700 μιλίων από το Queensland στην Μελβούρνη, να ειπωθεί πως τα πουλιά αμέσως μετά την απελευθέρωση πετούσαν τριγύρω, μετά συγκεντρώθηκαν όλα μαζί και άρχισαν να κατευθύνονται βόρεια σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο σε μουντές μέρες που ήλιος δεν είναι ορατός, χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα, τα πουλιά τυφλώθηκαν προσωρινά με πλαστικά καλύμματα πάνω από τα μάτια, μεταφέρθηκαν 80 μίλια από τον περιστερώνα και απελευθερώθηκαν. Τα πουλιά πετούσαν νευρικά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, δεν σχημάτισαν κοπάδι και φοβηθήκαμε πως θα χανόντουσαν όλα. Στο εκτροφείο τους,2 ώρες μετά την απελευθέρωση, άρχισαν να εμφανίζονται στον ουρανό περιστέρια. Καθώς άρχισαν να αντιλαμβάνονται, πλησίαζαν διστακτικά προς το έδαφος, με τα πόδια τους τεντωμένα. Τα περισσότερα προσγειώθηκαν στο έδαφος γύρω από τον περιστερώνα, αλλά κάποια προσγειώθηκαν στην 2x2 σκεπή του περιστερώνα. Φαίνεται πως η όραση, τους είναι χρήσιμη μόνο καθώς πλησιάζουν τον περιστερώνα.
Σήμερα, οι αγώνες περιστεριών είναι μια δημοφιλής ενασχόληση που δεν γνωρίζει πολιτιστικά και πολιτικά όρια. Τα περιστέρια έχουν προσαρμοστεί και αγωνίζονται σε κλίματα τόσο διαφορετικά, όπως αυτό της Ασίας (με πάνω από 300.000 εκτροφείς μόνο στην Κίνα), της Σαουδικής Αραβίας, του Καναδά, της Μάλτας, των Ηνωμένων πολιτειών, της βόρειας και νότιας Ευρώπης. Φαίνεται πως ο ενθουσιασμός των αξιόλογων αυτών πουλιών επηρεάζει ένα μέρος του πληθυσμού σε οποιοδήποτε μέρος και αν ζουν.
Υπάρχουν περίπου 10.000 ενεργοί αγωνιστές περιστεριών στην Αυστραλία, που συμμετέχουν με τα πουλιά τους σε αγώνες πολλά σαββατοκύριακα σε διαφορετικά μέρη της χώρας. Παρόλο που αυτός φαίνεται να είναι ένας μεγάλος αριθμός, είναι μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες, συγκεκριμένα, στην δυτική Ευρώπη, ειδικά στην Ολλανδία και το Βέλγιο όπου οι μεγάλοι αγώνες προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες πουλιών από πολλούς περιστερώνες. Εδώ, τα χρηματικά έπαθλα και η αξία των κερδισμένων πουλιών ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια Αυστραλίας, με πολλούς ανεξάρτητους εκτροφείς να πασχίζουν για την τιμή του να έχουν πουλιά μαζί με τους «αρχηγούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: