Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

PERISTERIACLUB
 
English PageΕνας μύθος λέει ότι η λέξη ‘περιστέρι’ προέρχεται από το σημιτικό Perah Istar που σημαίνει πουλί της Αφροδίτης. Αυτό λοιπόν είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα πιο αμφιλεγόμενα ζώα στον πλανήτη, τα γνωστά-άγνωστα μας περιστέρια.
Για τους περισσότερους κατατάσσονται στα αστικά παράσιτα και θεωρούνται φτερωτά ποντίκια.
Πόσοι άραγε να θυμούνται ότι υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, το σύμβολο της γονιμότητας και πιο πρόσφατα της ειρήνης;
Ίσως λίγο περισσότεροι να εξακολουθούν να βλέπουν πάνω τους την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο, με ή χωρίς φωτοστέφανο, το σίγουρο είναι ότι στις σύγχρονες πόλεις άνθρωπος και περιστέρια συμβιώνουν. Η ταινία εξετάζει τους όρους αυτής της συμβίωσης, φέροντας στο φως ιστορίες ανθρώπων που έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Θα μας εκπλήξει το πόσοι πολλοί και πόσο διαφορετικοί μεταξύ τους είναι όσοι έχουν κάτι να πουν για τα περιστέρια.

Πετάνε κατά χιλιάδες πάνω από τα κεφάλια μας. Βρίσκονται κυριολεκτικά παντού, σε πλατείες, γείσα, σύρματα, ακάλυπτους χώρους, πάρκα, στους δρόμους.
Δεν έρχονται και φεύγουν.
Είναι πάντα εδώ και είναι πολλά.

Είναι ο ‘βασιλιάς’ της πανίδας των πόλεων κι όμως λίγοι τους δίνουν τη σημασία που τους πρέπει. Είναι τα περιστέρια, τα τόσο κοινά, τα κοινότατα περιστέρια, τελικά αόρατα;
Τα προσέχουμε μόνο όταν κουτσουλίσουν το αυτοκίνητό μας ή (γούρι, γούρι!!!) εμάς τους ίδιους;
Όχι όλοι.

Τα περιστέρια ξεσηκώνουν πάθη. Ξυπνάνε φονικά ένστικτα σε ανθρώπους που κατά τα άλλα θεωρούνται και είναι φιλόζωοι.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν συνάνθρωποί μας που βιώνουν αισθήματα απεριόριστης λατρείας και πλήρους αφοσίωσης. Κάποιοι άλλοι παραλύουν από το φόβο τους μόλις τα δουν ενώ υπάρχουν και αυτοί που τα θεωρούν τον νούμερο ένα επαγγελματικό τους εχθρό και τα ‘κυνηγάνε’ με κραυγές αγωνίας, υπέρηχους, ακίδες και εκπαιδευμένα γεράκια.

Αλλοι εκτρέφουν στις ταράτσες των σπιτιών τους τη ‘βούτα’, το καθαρόαιμο ελληνικό περιστέρι και πειραματίζονται στο DNA του για να πετύχουν ακόμη πιο θεαματικές ‘πτήσεις’ ενώ άλλοι εκπαιδεύουν ταχυδρομικά περιστέρια και διοργανώνουν αγώνες.
Οι μάγοι τα βγάζουν από το μαντήλι τους και το κοινό μένει με το στόμα ανοιχτό.

Ως τη στιγμή που ξεκινήσαμε την έρευνα, ούτε στην πιο τρελή μας φαντασία δεν πιστεύαμε ότι θα βρίσκαμε τόσες πολλές και τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες με πρωταγωνιστή το περιστέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: