Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

PERISTERIACLUB

ΔΕΥΤΈΡΑ, 30 ΜΑΪ́ΟΥ 20


PERISTERIACLUB                                                                                                                                             Τα ντουνέκια μοιάζουν να «ξετυλίγονται» σαν το μασούρι, καθώς κατεβαίνουν προς τη φωλιά τους και τα ουτζίτικα, οι βούτες, όπως τα ξέρουν οι περισσότεροι, φτάνουν «στα χαμένα», δηλαδή τόσο ψηλά που δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι, σε λίγα μόλις λεπτά κάνοντας υπερήφανους τους ιδιοκτήτες τους.Οι περιστεράδες ανά την Ελλάδα «γεμίζουν» καθημερινά τον ελεύθερό τους χρόνο πετώντας τις αγαπημένες τους ράτσες περιστεριών και αγωνιώντας μη χάσουν πουλιά από γεράκι.
Χιλιάδες ταράτσες και αυλές στην πρωτεύουσα και σε κάθε γωνιά της χώρας μας σφύζουν από γουργουρίσματα και «πτήσεις» περιστεριών. Ενα χόμπι που προσελκύει πολύ περισσότερους απ όσους φαντάζεται κανείς.
«Περισσότεροι από 30.000 υπολογίζω πως είναι οι περιστερόφιλοι μόνο στις γειτονιές της Αθήνας. Στη Νίκαια, τον Ασπρόπυργο, τον Κορυδαλλό και το Αιγάλεω οι ταράτσες είναι γεμάτες περιστέρια. Στη Βέροια, όπου ζω, ασχολούμαστε περίπου 800, ενώ στον Τίρναβο της Λάρισας, που έχουν παράδοση στην εκτροφή του ουτζίτικου από την περίοδο της τουρκοκρατίας, εντοπίζονται περιστερώνες σπίτι παρά σπίτι.
Με τα περιστέρια ασχολούνται ακόμη στη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, την Τήνο, που εκτρέφουν απλά περιστέρια, τις λεγόμενες «παραμάνες», ενώ τώρα αρχίζουν και στην Κρήτη. Γνωρίζω περιστεράδες που εγκατέλειψαν τα διαμερίσματά τους σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Αθήνας και μετακόμισαν με τις οικογένειές τους στον Βαρνάβα, στην Παλλήνη, ακόμη και στη Χαλκίδα, τη Λαμία και τη Λιβαδειά, προκειμένου να έχουν σπίτι με αυλή για τα περιστέρια τους.
Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και αποτυπώνεται κάθε χρόνο στην παρουσία χιλιάδων περιστεράδων απ όλη την Ελλάδα στον διαγωνισμό περιστεριών που από το 1990 έχω καθιερώσει στη Βέροια και διεξάγεται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου», λέει στο «Εθνος» ο κ. Στάθης Πολυμέρης, που ασχολείται με τα περιστέρια από 5 ετών.
Αγαπημένη του ράτσα είναι η βούτα, που ανεβαίνει στα 2.000 με 3.000 μέτρα μέσα σε 3,5 μόλις λεπτά, αν πρόκειται για κάποιο πολύ καλό πουλί ή το πολύ μέσα σε 10-12 λεπτά. Ενώ, η κάθοδος διαρκεί 20-50 δευτερόλεπτα και χαρακτηριστικό είναι πως πρώτα ακούγεται το περιστέρι παράγοντας μια δυνατή βοή και κατόπιν αρχίζει να φαίνεται.
Οι απώλειες σε περιστέρια είναι καθημερινά πολύ μεγάλες. «Περίπου το 10% των περιστεριών χάνεται. Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι το γεράκι, που υπερτερεί, καθώς στην κατηφόρα αναπτύσσει μέχρι και 400 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το περιστέρι δεν ξεπερνά τα 250 χιλιόμετρα την ώρα.Έτσι, πολύ δύσκολα μπορεί ένα περιστέρι να γλιτώσει από τα αρπακτικά του νύχια. Ακόμη, κάποια περιστέρια δεν υπολογίζουν σωστά την απόσταση από το έδαφος κατά την κάθοδο, με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν έγκαιρα τα φτερά τους, να πέσουν και να σκοτωθούν. Αλλα πάλι χάνουν τον δρόμο», μας λέει από την εμπειρία του ο περιστεράς από τη Βέροια.
Άλλες γνωστές ράτσες περιστεριών, εκτός από τις «βούτες» και τα «ντουνέκια» ή «κυλιόμενα», όπως λέγονται αλλιώς, είναι τα «πομεράνια» ή αλλιώς «γλόμποι», που φουσκώνουν στον λαιμό τόσο πολύ σαν να σχηματίζουν ένα δεύτερο σώμα και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ομορφιάς, τα «παγώνια», που έχουν 30 φτερά στην ουρά τους έναντι 12 που έχουν οι άλλες ράτσες, και οι «αραμπατζήδες» ή «αγωγιάτες», που κάνουν τις αγγαρείες, όπως για παράδειγμα δίνουν το σύνθημα στα περιστέρια που πετούν να κατέβουν κάτω.
Πολυάριθμες είναι και οι ονομασίες, που αποκτούν τα περιστέρια ανάλογα με το χρώμα των φτερών τους. «Σουλούπι» είναι το παρδαλό πουλί, «σαχ σουλούπι» το παρδαλό σε μαύρη απόχρωση, «σαξάνι» είναι το λευκό, «τσινί» το σταχτί, «παλ» το κόκκινο, «παλ τσινί» το κόκκινο με σταχτί, «καραμπέρι» το σταχτί με άσπρα φτερά και «τσαπάρι» αυτό που έχει άσπρη ουρά και άσπρα φτερά.                                                                                                                                                                                       
500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΥΛΙΑπό 3 μέχρι και 300 ευρώ κυμαίνεται η τιμή ενός περιστεριού, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις περιστεράδων που έχουν δώσει μέχρι και 500 ευρώ για ένα πουλί. Η τιμή, όπως μας λέει ο κ. Πολυμέρης, εξαρτάται φυσικά από το ίδιο το περιστέρι, αλλά και από το πόσο πολύ επιθυμεί ο υποψήφιος αγοραστής να το αποκτήσει.
Οσον αφορά το κόστος της συντήρησής τους, η τροφή 20 ημερών για 20 περιστέρια κοστίζει 22 ευρώ.
Και τα έξοδα αυξάνονται με την κατανάλωση φαρμάκων, που είναι συχνή καθώς τα περιστέρια αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Τα 50 γραμμάρια φάρμακου κοστίζουν 50 ευρώ. Συνηθισμένη στα περιστέρια είναι και η εμφάνιση ψευδοπανώλους, που μας ήρθε από την Ισπανία πριν από 25 χρόνια και επιφέρει αστάθεια στο κεφάλι των πουλιών. Το εμβόλιο της ψευδοπανώλους κοστίζει 20 ευρώ.
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ταχυδρόμος της Αφροδίτης

Αρκετά διαδεδομένη σε πολλά σημεία του πλανήτη μας είναι και η εκτροφή και εκπαίδευση των ταχυδρομικών περιστεριών, τα οποία από πολύ παλιά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά μηνυμάτων καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται τα περιστέρια της θεάς Αφροδίτης, που μετέφεραν μηνύματα στους ερωτευμένους.
Ενώ από αναφορά του Αιλιανού πληροφορούμαστε για τη χρήση των ταχυδρομικών περιστεριών για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα. Ο αθλητής Ταυροσθένης από την Αίγινα ενημέρωσε τους δικούς του ανθρώπους σχετικά με τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ολυμπίας το 500 π.Χ. δένοντας στο πόδι ενός περιστεριού μία κόκκινη ταινία, που αποτελούσε σύμβολο νίκης.
Τα ταχυδρομικά περιστέρια, γνωστά και ως «μαραθωνοδρόμοι», αφού μπορούν να καλύψουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα, είναι προικισμένα με αλάνθαστο ένστικτο, μεγάλη μνήμη και εξαιρετική ικανότητα προσανατολισμού. Βάσει επιστημονικής έρευνας, τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να προσανατολισθούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σημείο απ όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: