Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΦΑΣΑ – ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ – ΦΑΣΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ

PERISTERIACLU


ΦΑΣΑ – ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ – ΦΑΣΟΠΕΡΙΣΤΕΡΟ



Η ΦΑΣΑ (Columba palumbus)
Η ΦΑΣΑ (Columba palumbus)H Φάσσα σε βίντεο
Είναι αποδημητικό πουλί και αφθονεί στην χώρα μας . Πρόκειται για ένα αγαπητό θήραμα στους κυνηγούς , είναι το μεγαλύτερα από όλα της οικογένειας . Ονομάζεται Περιστερά η λευκάχην. Η Φάσα έρχεται στην χώρα μας το φθινόπωρο κατά κοπάδια . Το μήκος της φτάνει τα 41 εκατοστά και χαρακτηριστικό της είναι οι λευκές λουρίδες στις φτερούγες και το άσπρο περιλαίμιο. Ζυγίζει δε περίπου 500 γραμμάρια. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει τα 75 εκατοστά . Έχει σκούρο χρώμα στην πλάτη και γαλάζιο στον λαιμό , βγάζει ένα υπόκωφο γουργούρισμα και γεννά συνήθως την άνοιξη. Τρέφεται με σπόρους , καρπούς και έντομα , τρελαίνεται για το βελανίδι και το καλαμπόκι, που γίνονται και η αιτία του θανάτου της, διότι εκεί την περιμένουν οι κυνηγοί. Ζει και κινείται σχεδόν παντού , ακόμη και μέσα στις πόλεις, αλλά όχι σε περιοχές χωρίς δέντρα. Φωλιάζει στα δέντρα , φράκτες , παλιές φωλιές και κοιλώματα βράχων.
ΦΑΣΑΦΑΣΑΌταν ο καιρός κρυώσει πέφτει στα χωράφια για αναζήτηση τροφής , ενώ με καλύτερες συνθήκες επιστρέφει στα δάση και στα ψηλά. Γεννά από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνη , τρεις γέννες το χρόνο με δύο αυγά που τα κλωσά μαζί με το θηλυκό 17 ημέρες.
Μία ανθρωποφοβία έχει αυτό το πουλί τρομερή, αυτό την κάνει να παίρνει τα βουνά και μάλιστα τις πιο απόκρημνες πλαγιές και χαράδρες αυτών . Οι ερημιές , τα στέκια και οι μονές της σκοτεινά και σκιερά καταφύγια. Εκεί τα βασίλεια της και η διαβίωση της , εκτός κι αν οι καιροί , τα χιόνια , την σφίξουν και την αναγκάσουν να εγκαταλείψει αυτούς τους τόπους για να κατέβει χαμηλότερα.
Στα χωράφια δεν πολυσυχνάζει , μόνο σε καταστάσεις έκτακτες η μεγάλων πειρασμών όπως καλαμπόκια κλπ Προτιμά το βελανίδι , γι' αυτό οι βελανιδότοποι όπως η Θράκη , Αιτωλοακαρνανία , Μυτιλήνη , είναι οι καλύτεροι τόποι ευφορίας της . Και στους πευκώνες συχνάζει , αλλά η μεγάλη βελανιδιά η « Δωδωναία φηγός» είναι ο προσφιλής της θρόνος. Γύρω από τις βελανιδιές οι χώροι απόκοσμοι και αυτοί , οι πηγές τα νερά θα την τραβήξουν και θα την κρατήσουν ώσπου να την διώξει το χιόνι. Είναι να απορεί κανείς με την τροφή της το βελανίδι, πώς καταφέρνει αυτό το πουλί και το καταπίνει όταν μερικές φορές είναι μεγαλύτερο από το αυγό της.
Αυτό ο βελανίδι λοιπόν είναι όμως και η καταστροφή της . Εκεί την περιμένουν οι κυνηγοί στα καρτέρια και ακολουθεί η καταστροφή της . Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κυνηγήσεις την Φάσα εκτός του καρτεριού και αυτό γιατί το ίδιο το πουλί δεν σου δίνει άλλες ευκαιρίες λόγο της πονηράδας του και της μεγάλης παρατηρητικότητας του που όπως είπαμε αντιλαμβάνεται τα πάντα στο χώρο που κινείται και όχι μόνο , από ύψη απίθανα. Μερικοί κυνηγοί φτιάχνουν και μόνιμες φυλάχτρες σε μέρη που πέφτουν για φαγητό τα κοπάδια μέσα σε καλαμποκιές σε δάση με βελανίδια η σε μεγάλα δέντρα κοντά που πάνε για την κούρνια το βράδυ .
Τα πουλιά κυνηγιούνται στο καρτέρι αναλόγως του καιρού και των θερμοκρασιών. Επειδή είναι πολύ ευαίσθητα και έξυπνα πουλιά , με φοβερή οπτική ικανότητα ,βλέπουν τα πάντα και κάθε κίνηση του χώρου γύρω τους. Το παραμονεύουμε σε καρτέρια στο δάσος κατά την έξοδό της για τροφή όπως και κατά την επιστροφή της. Ο κυνηγός πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένος και να μην κουνιέται καθόλου, δηλαδή να είναι ένα με την φύση γύρω του , το παραμικρό που δεν ταιριάζει με το γύρω περιβάλλον εντοπίζεται από το πουλί με τα γνωστά επακόλουθα ! Οι κυνηγοί τη περιμένουν και αφού αφήσουν να περάσουν οι οδηγοί και παρατηρητές . Αν πυροβολήσουμε αυτά τα πουλιά στα σίγουρα δεν θα δούμε το κοπάδι, όταν αρχίσουν και μπαίνουν τα πουλιά κατά κοπαδάκια , ζευγάρια η μεμονωμένα άτομα , αρχίζουν το τουφεκίδι , πάντα διαλέγοντας τα πουλιά και όχι στο κοπάδι , σε κοντινές αποστάσεις και με δυνατά φυσίγγια.
Σε άλλες χώρες το κυνήγι της πραγματοποιείται με πολλά μέσα , ζωντανούς κράχτες , τεχνικούς , μηχανικούς κλπ είναι δε μια ολόκληρη επιστήμη! Αλλά όλα αυτά στην πατρίδα μας απαγορεύονται όπως συνήθως ! Προσοχή στα χτυπημένα πουλιά που θα πέσουν όταν μπαίνουν πολλά πουλιά για να μην τα χάνουμε άδικα . Είναι πολύ δυνατά πουλιά και ειδικά στο στήθος αντέχουν πολύ , είναι ικανά να πάνε χτυπημένα πολύ μακριά και να πεθάνουν εκεί χαμένα από τον κυνηγό. Δεν πρέπει να τους ρίχνουμε μακριά διότι δεν κερδίζουμε τίποτε, το πολύ να τραυματίσουμε κάποια και να την χάσουμε και να πάει να ψοφήσει μακριά μας και άδικα . Oταν τα πουλιά ξεκουράζονται η τρώνε υπάρχουν παντού φρουροί που ελέγχουν άγρυπνα την γύρω περιοχή για τυχόν κινδύνους. Αν δουν κάτι αμέσως ειδοποιούν και το κοπάδι σηκώνεται ψηλά μέχρι να χαθεί. Αν κυνηγηθεί σ΄ ένα μέρος πολύ αυτό, το πουλί τότε αλλάζει περιοχή και χάνεται.



B

Δεν υπάρχουν σχόλια: