Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Παπαγάλοι και περιστέρια απειλή για τα ηλιοτρόπια στην Αργεντινή

PERISTERIACLUB                       Παπαγάλοι, περιστέρια, ηλιοτρόπια ,Αργεντινή 

Παπαγάλοι και περιστέρια απειλή για τα ηλιοτρόπια στην Αργεντινή

                                                                                                                                                  Τα κοπάδια των πεινασμένων παπαγάλων και περιστεριών μαστίζουν τους παραγωγούς ηλιελαίου σε ορισμένες περιοχές της Αργεντινής, καθώς τρώνε τις καλλιέργειές τους και εξανεμίζουν τις αποδόσεις τους.
Καθώς τα σμήνη των πουλιών τρώνε, οι παραγωγοί προσπαθούν να τα φοβίσουν διώχνοντάς τα με μπαλόνια που έχουν ζωγραφισμένα "απειλητικά μάτια". Οι αγρότες της χώρας της Νότιας Αμερικής, που είναι ένας κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας τροφίμων, προσπαθούν επίσης να τρομάξουν τα πουλιά με σκιάχτρα και πυροτεχνήματα.
"Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ειδικά στην επαρχία Μπουένος Άιρες. Τα σμήνη γίνονται μια μάστιγα που εξαπλώνεται", δήλωσε ο Javier Dominguez, ένας αγρότης στο Lujan, περίπου 43 μίλια δυτικά της πόλης του Μπουένος Άιρες, όπου παράγονται τα περισσότερα δημητριακά. Ορισμένοι αγρότες λένε ότι οι επιθέσεις από τα αδηφάγα πουλιά μπορεί να προκαλέσουν απώλειες καλλιεργειών μέχρι 60%.
"Δουλεύω στη γεωργία 25 χρόνια. Πάντα καλλιεργούσα ηλίανθο, αλλά δεν μπορώ πια", δήλωσε ο J. Dominguez, προσθέτοντας ότι αναγκάστηκε να στραφεί σε λιγότερο επικερδείς καλλιέργειες οι οποίες όμως δεν προσβάλλονται από τα πουλιά. "Στη Villa Minetti (στην επαρχία Σάντα Φε) οι ζημιές που προκαλούνται από τα περιστέρια είναι εξαιρετικά σοβαρές".
Η Αργεντινή είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας ηλιελαίου και θεωρείται ότι παράγει 2,8 εκατ. τόνους ηλίανθου. Η μάστιγα των πτηνών πλήττει, πολλές περιοχές στην ανατολική επαρχία Entre Rios και στο Chaco στο βορρά. Ειδικοί αναφέρουν ότι τα πτηνά επιτίθενται στην σπάνια σόγια, την κορυφαία συγκομιδή της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: