Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

PERISTERIACLUB

Από τα περιστέρια στο διαδίκτυο


Σαν σήμερα το 1850 είχαμε την πρώτη μορφή του πρακτορείου Ρόιτερς. Ποια ήταν αυτή; Σαράντα περιστέρια. Ο βαρόνος Ρόιτερ τα χρησιμοποίησε για να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Τα ταχυδρομικά περιστέρια που επιλέχθηκαν για αυτή τη δουλειά ήταν γρηγορότερα από τα τρένα που χρησιμοποιούνταν για το ταχυδρομείο και έτσι έφθαναν πολύ γρήγορα οι ειδήσεις από το χρηματιστήριο.

Λίγο αργότερα τον Οκτώβριο του 1851 ο Γερμανός μετανάστης στο Λονδίνο, ίδρυσε ένα γραφείο για να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ελάχιστοι στην εποχή του, για τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές και εξελίξεις σε Λονδίνο και Παρίσι, ενώ τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από τηλεγραφική σύνδεση. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε τηλεγραφική σύνδεση μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης μέσω της Μάγχης. Η σύνδεση επεκτάθηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Ιρλανδίας, στην πόλη Κορκ, το 1863. Στο σημείο εκείνο ρίχνονταν κάνιστρα με ειδήσεις στη θάλασσα, από αμερικανικά σκάφη. Τα νέα μεταφέρονταν τηλεγραφικά προς το Λονδίνο. Το 1865 το Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερ απέκτησε την εταιρική του μορφή, κάτω από τον τίτλο Reuter's Telegram Company.

Η σχέση του πρακτορείου με τα οικονομικά δεν χάθηκε ποτέ, όμως αναπτύχθηκε ραγδαία και σε άλλους ειδησεογραφικούς τομείς, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για το πιο διάσημο πρακτορείο ειδήσεων στον κόσμο.

Με 16.900 εργαζόμενους σε περισσότερα από 100 έθνη, μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματικά διεθνή κάλυψη των γεγονότων. Υπολογίζεται πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι κάθε μέρα γίνονται δέκτες των ειδήσεων του Reuters, οι οποίες μεταφράζονται σε 19 γλώσσες.

Επειδή ακριβώς καλύπτει ένα τέτοιο ευρύ φάσμα τόσο σε έκταση όσο και σε θεματολογία, πολλοί δεν γνωρίζουν πως η κύρια δύναμη του Reuters είναι η οικονομική ενημέρωση. Το 90% των εσόδων του πρακτορείου Reuters προέρχεται από την υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων, τις οποίες πουλάει σε χιλιάδες πελάτες του παγκοσμίως, κυρίως σε τράπεζες, σε οικονομικούς οργανισμούς, σε μεγάλες εταιρίες και σε οικονομικές εφημερίδες.

Σε ό, τι αφορά την επικαιρότητα, το Reuters την καλύπτει με μεγάλη επιτυχία χάρη στο πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο δημοσιογράφων και συνεργατών που διαθέτει. Σε κάθε χώρα έχει γραφεία και ανταποκριτές και όχι μόνον από έναν. Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν συμβεί οτιδήποτε, όπου υπάρχουν άνθρωποι, το βρετανικό πρακτορείο έχει πρόσβαση, κι αν δεν έχει, βρίσκει χάρη σε έναν τρομερά ευέλικτο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί με ακρίβεια, ταχύτητα, αλλά όχι με υστερία. Οι πηγές του είναι απόλυτα διασταυρωμένες και τα όσα γράφονται με την υπογραφή Reuters έχουν υπόσταση ακριβώς γιατί στηρίζονται σε στοιχεία. Οι ανταποκριτές είναι σε συνεχή επαφή με τα κατά τόπους γραφεία Reuters. Οταν η είδηση φθάσει εκεί, σχεδόν ταυτόχρονα ενημερώνονται και τα κεντρικά γραφεία σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, απ’ όπου μέσα σε χρόνο ρεκόρ τα νέα ταξιδεύουν στον κόσμο.

Ο Paul Julius Freiherr von Reuter, περισσότερο γνωστός απλά ως ο ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Reuters, έφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου του 1899. Το 1940 γυρίστηκε για τον Ρόιτερ η ταινία της Warner Bros A Dispatch from Reuter's, ενώ στα 100 χρόνια από το θάνατό του το πρακτορείο θεσμοθέτησε προς τιμήν του το πανεπιστημιακό βραβείο Ρόιτερ στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: